Confidenţialitate

Asociaţiile de elevi: Transportul gratuit va ajunge o glumă

Asociaţiile elevilor acuză Guvernul de “batjocură”, nemuțumite de nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii Naţionale nr. 1/2011.

Actul conţine “prevederi contradictorii care vor avea ca efect eliminarea gratuităţii la transportul judeţean al elevilor şi înlocuirea acesteia cu decontarea transportului. Astfel, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziţioneze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parţial de către unitatea de învăţământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani şi nu vor avea probleme în achiziţionarea biletelor/abonamentelor, condamnând astfel elevii cu o situaţie materială precară la abandon şcolar, după pierderile suferite deja de pandemie. Mai mult, trecerea la procedura de decont conduce la impunerea unor tarife maximale ce intră în contradicţie cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare. Astfel, naveta elevilor va ajunge să fie decontată parţial sau deloc, fapt materializat deja în trecut prin HG 863/2016. În ciuda faptului că Legea 226/2020 prevedea acordarea gratuităţii la transportul judeţean, Consiliile Judeţene nu au pus în aplicare legea din cauza Ministerului Educaţiei, care nu le-a prevăzut sume de bani în bugetul de stat şi după le-a transmis că va modifica legislaţia, astfel s-a ajuns încălcarea generalizată a drepturilor tuturor elevilor din ţară timp de mai bine de un an”.

Asociaţiile de elevi din ţară critică ferm această măsură şi consideră că “actuala conducere îngreunează trecerea transportului elevilor într-unul gratuit şi susţin că Ministerul Educaţiei face tot posibilul ca elevii să nu poată beneficia de transport gratuit aşa cum prevede legea la momentul actual, motivul real fiind acela că autorităţile nu vor să investească în educaţia elevilor, Guvernul promovând o politică de austeritate”.

“Amintim faptul că în luna martie a anului acesta, reprezentanţii elevilor au protestat în faţa Ministerului Educaţiei împotriva aceleiaşi măsuri. În timpul protestului, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a ieşit pentru a discuta cu elevii, discuţie din care a reieşit lipsa sa de interes, refuzând să coopereze în vederea rezolvării problemei. Deşi în urma protestelor Ministerul Educaţiei şi totodată Guvernul, renunţaseră la ideea unei ordonanţe, se pare că intenţia acestora de a bloca transportul elevilor a rămas în realitate. Încă din 2016, reprezentanţii elevilor s-au aflat într-o luptă constantă pentru asigurarea reală a accesului la transportul judeţean pentru elevi. În urma a zeci de greve, proteste, pichetări şi presiuni, problema ajunsese la o rezolvare, materializată prin Legea 226/2020, lege realizată împreună cu asociaţiile de elevi. Totuşi, au fost găsite pretexte pentru încălcarea ei, cum ar fi lipsa unor ‘norme de aplicare’ sau ‘neprevederea fondurilor bugetare’. Solicităm ferm guvernanţilor să nu adopte proiectul de ordonanţă, având în vedere acţiunile efectuate de către reprezentanţii elevilor ce subliniază importanţa respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi”, se precizează într-un comunicat.

“Elevii care plătesc sute de lei pe lună şi care au făcut eforturi pe toată perioada liceului au avut de suferit de pe urma tuturor decidenţilor care, în toţi aceşti ani, au fost lipsiţi de asumare. Nu mai putem aştepta ca fiecare ministru în parte să vină cu câte un proiect de OUG, ca fiecare legislativ să modifice prevederile legale şi să nu se întâmple nimic. Au avut de pierdut toţi elevii din mediile dezavantaje şi vor avea în continuare dacă aceştia rămân doar nişte cifre pentru cei din Ministerul Educaţiei. Care este motivul real pentru care nu vă doriţi aplicarea legii? Asumaţi-vă greşeala, domnule ministru! Nu aţi pus banii pentru transportul elevilor în buget pentru că nu vă pasă de elevi!”, spune Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte Asociației Elevilor Constanța.

“Faptul că decidenţii se învârt în jurul aceleiaşi premise, deşi decontul s-a dovedit inaplicabil este alarmant. Dacă acest proiect de OUG intră în vigoare nu numai că va lăsa elevii navetişti fără acces la educaţie, dar va fi o dovadă de ipocrizie din partea autorităţilor. Aşadar, solicităm guvernului să nu aprobe acest proiect ce, cu siguranţă, va duce la creşterea ratei de abandon şcolar”, opinează Ana-Maria Groza, preşedinte al Asociației Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.

“Dreptul la educaţie include dreptul la transport gratuit. A le cere elevilor să acopere singuri costurile de transport, cu promisiunea că, la un moment dat, îşi vor primi înapoi banii nu reprezintă o soluţie. Consecinţele acestei ordonanţe vor afecta în mod considerabil elevii români, mai ales acum, când după un an şi jumătate de predare online, aceştia încep să se întoarcă la şcoală. Astfel, solicităm ferm guvernanţilor să nu adopte acest proiect nociv tuturor elevilor navetişti”, consideră Matei Canavea, preşedinte al Asociaţiei Vâlcene a Elevilor.

“Pare că transportul elevilor reprezintă un subiect de glumă pentru decidenţi, care aruncă o atitudine de ,,faceţi voi cumva’ în carca elevilor navetişti. Se văd a fi ignorate urmările pe care introducerea acestui proiect de OUG le va avea. Prin adoptarea lui va fi vizibilă mai mult decât oricând inegalitatea pentru copiii din mediile slab dezvoltate sau din familii cu probleme de tip financiar. Din lipsă de resurse, aceştia vor fi obligaţi să renunţe la şcoală, lucru care va creşte rata abandonului şcolar cu procente deosebit de mari. Solicităm guvernului să nu adopte acest proiect, tocmai pentru a evita consecinţele, clar daunătoare pe care sistemul de învăţământ românesc le va resimţi ulterior”, adaugă Cristina Miculaiciuc, preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Maramureş.

“Transportul elevilor a ajuns să fie un joc al decidenţilor în care par să paseze mingea cu vina de câţiva ani, de la nivel naţional, la nivel judeţean şi local. Dezinteresul pentru educaţie va produce efecte negative pe termen lung: abandon şcolar şi absenteism. Dacă acum, pe termen scurt, această decizie este privită doar din punct de vedere economic, solicităm guvernanţilor să analizeze tot pe această cale ceea ce această ordonanţă o să genereze: lipsa viitorilor specialişti care ar putea fi pregătiţi prin educaţie la integrarea pe piaţa muncii. Elevii defavorizaţi riscă să abandoneze sistemul care nu le oferă egalitate de şanse. Prin această ordonanţă ar avea accesul îngrădit la educaţie, căci condiţiile stabilite conduc doar la inechitate şi accentuează în mod clar discrepanţele sociale”, susține Ioana Nunu, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Bacău.