Asociația Pro Infrastructura: Guvernul este cel care blochează dezvoltarea infrastructurii

Activitatea Guvernului şi a ministerului Transporturilor, în special, blochează dezvoltarea infrastructurii în România.

Aprecierea aparține Organizației Neguvernamentale Pro Infrastructura, care răspunde, astfel, premierului Sorin Grindeanu.

Acesta i-a avertizat, ieri, pe constructorii de drumuri că dacă nu respectă ce s-au angajat prin contract, vor trebui să plătească.

Asociaţia Pro Infrastructură consideră pozitivă ”aplecarea premierului” asupra infrastructurii de transport, dar nu crede că problemele identificate sunt cele principale, în condiţiile în care activitatea constructorilor este monitorizată aproape zilnic atât de asociaţie, cât şi de alte iniţiative cetăţeneşti.

”În aceste condiţii de monitorizare, deşi observăm uneori probleme cu mobilizarea constructorilor, în general constatăm că problemele grave, cu adevărat dificil de rezolvat, care frânează construirea de autostrăzi în România, sunt în grădina Ministrului Transporturilor (domnul Cuc) şi a Guvernului. Un Guvern cu adevărat profesionist s-ar axa pe rezolvarea problemelor care depind de el şi abia apoi ar pune problema mobilizării constructorilor, nu invers”, a publicat ONG-ul pe pagina de Facebook.

Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructura, a declarat pentru Europa FM că implicarea politicului în proiectele de infrastructură nu este benefică, mai ales că prioritățile privind investițiile se schimbă odată cu schimbarea guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociația Pro Infrastructura consideră că există şi o lipsă de viziune şi de pregătire a proiectelor din timp, cu mulţi ani înainte de lansarea lor în execuţie și că – de multe ori – politicienii sacrifică bunul mers al acestor proiecte doar pentru capital de imagine .

Premierul Sorin Grindeanu i-a avertizat, joi, pe constructorii de drumuri, în urma vizitei de lucru pe care a făcut-o la Ministerul Transporturilor, că vor fi monitorizate lucrările care se află în execuţie şi, dacă nu respectă ceea ce s-au angajat să facă prin contract, se va apela ”la modul cât se poate de dur ca într-un final să plătească dacă nu respectă”.

Şeful Executivului a ţinut să le atragă atenţia constructorilor că abordarea Ministerului Transporturilor şi a CNAIR este alta şi, dacă ”au fost învăţaţi” în aceşti ani într-un anumit mod, ”acum ar trebui să şi-l schimbe” pentru că vor fi atent supravegheate desfăşurarea lucrărilor de pe şantiere.

”Să le intre bine în cap că ceea ce s-au angajat prin contracte trebuie să respecte. Apelul meu vreau să fie tradus într-un apel constructiv. (…) Altfel sunt diverse mecanisme în contractele pe care le au cu compania, cu ministerul şi, chiar dacă au în spate foarte multe case de avocatură, diverse lucruri care să-i susţină, să ştiţi că se va apela la modul cât se poate de dur la aceste clauze care vor pune într-un final să plătească dacă nu respectă”, a afirmat Grindeanu.

Foto: Facebook Asociatia Pro Infrastructura

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS