Confidenţialitate

Asociaţia Magistraţilor: Proiectul de reformă a legilor Justiţiei conţinea şi prevederi necesare

Avizul negativ dat proiectului de modificare a legilor justiţiei dat în plenul Consiliului Superior al Magistraturii stârneşte nemulţumeşte Asociaţia Magistraţilor din România.

AMR susţine,  într-un comunicat, că a făcut ‘eforturi susţinute pentru a participa, în anii 2015 şi 2016, la grupurile de lucru privind proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, iniţiat de Consiliul Superior al Magistraturii, şi pentru a redacta observaţii/propuneri argumentate cu luarea în considerare a realităţilor şi necesităţilor sistemului judiciar. În acest context, unele momente nu au fost deloc uşoare întrucât, astfel cum a observat AMR, Consiliul Superior al Magistraturii şi/sau Ministerul Justiţiei încercau să impună propuneri ce n-aveau de-a face cu progresul sau confirmau o stare de lucruri contrară dorinţei ori voinţei magistraţilor şi bunului mers al sistemului’.

Asociaţia susţine că atât în formele proiectului din 2015-2016, cât şi în actuala formă, există şi propuneri de reformă necesare.

‘Avizul negativ (…) a făcut una cu pământul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de înlăturat sau perfectibile. Şi odată cu ele au fost date de-o parte strădaniile noastre de câţiva ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de iniţiativă şi pe legiuitor că trebuie să fim ascultaţi, că ştim ce spunem, că nu ne apucăm de opinii doar ca să nu tăcem, că o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix şi nici fără implicarea directă, efectivă şi permanentă a reprezentanţilor acestui sistem, a colegilor magistraţi, a asociaţiilor profesionale’, consideră AMR.

‘Dacă veţi consulta propunerile şi observaţiile formulate de Comisia nr. 1 – Legislaţie şi cooperare interinstituţională (formată din 8 judecători şi 5 procurori), publicate azi pe site-ul CSM, cu privire la Legile nr. 303/2004, 304/2004, 317/2004, veţi vedea că o seamă din lucrurile bune şi din cele rele cuprinse în proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistraţii. Şi-atunci, cum, Doamne, iartă-ne, unu cu unu fac zero?! De ce n-am putut despica apele? Să fi fost cuvenita separare a carierelor o miză atât de mare?’, se mai scrie în comunicat.