Asociația Dăruieste Viață: Avem nevoie de echipamente pentru medici, de aparate de ventilatie

Asociația Dăruiește Viață cere autorităților să ia măsuri urgențe pentru a pregăti sistemul sanitar, astfel încât să poată face face unui număr mult mai mare de îmbolnăviri.

Astfel, una dintre măsurile propuse vizează renunțarea pe perioada stării de urgență a obligativității cardului de sănătate.

În opinia reprezentamtilor ONG-ului, măsură ar putea proteja vârstnicii în primul rând, astfe încât aceștia să nu mai ajungă la cabinetele medicilor de familie, să poată trimite o rudă sau pe cineva apropiat să le ridice rețele compensate, fără a mai fi nevoie de cardul de sănătate.

În plus, farmaciile ar trebui de asemenea să elibereze rețete compensate fără cardul de sănătate, iar compensarea să se facă în proporție de 100%, astfel încât să fie limitată utilizarea banilor, considerați a fi purtători de viruși.

În ceea ce privește măsurile care trebuie luate urgent pentru a sprijini activitatea spitalelor, Asociația Dăruiește Viață cere o mai mare transparență în ceea ce privește testările cazurilor suspecte de infectare cu coronavirus.

Totodată, memebrii ONG-ului atrag atenția că România are prea puține aparate de ventilație mecanică invazivă, singurele care pot ajută bolnavii care sunt infectați cu coronavirus. România deține 900 de astfel de aparate. În aceste condiții, memebrii societății civile cred că statul român ar trebui să ceară ajutor Uniunii Europene sau oricărui alt stat care poate ajuta România cu echipamente salvatoare.

Asociația Dăruiește Viață a prezentat și cazul unui producător român de biocide, substanțe dezinfectante care sunt atât de necesare acum în spitale. Potrivit datelor ONG-ului, Chimcomplex Borzesti a anunțat deja autoritățile române că poate produce biocide pe baza de clor și hipoclorit de sodiu – singura substanță pe care OMS a dat-o că sigură în lupta cu COVID-19, însă până acum nu a primit niciun răspuns din partea Ministerului Sănătății. Reprezentanții ONG-ului spun că producătorul român are capacitatea de a produce substanțe dezinfectante pentru toate spitalele din țară.

De asemenea, Asociația Dăruiește Viață a îndemnat din nou oamenii să stea acasă, să limiteze deplasările, mai ales în cazul bătrânilor, pentru a limita numărul de îmbolnăviri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS