Confidenţialitate

Asasinarea jurnalistului Khashoggi: Arabia Saudită respinge raportul american

Arabia Saudită a transmis că ”respinge în totalitate” raportul serviciilor americane de informaţii care îl acuză pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman de faptul că a ”validat” asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Crima a fost comisă în 2018 în consulatul saudit din orașul turc Istanbul.

”Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate concluziile false şi prejudiciabile ale raportului cu privire la conducerea regatului şi nu le poate accepta în niciun caz”, a precizat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

”Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, în vederea unei capturări sau unei ucideri a jurnalistului Jamal Khashoggi”, susțin serviciile americane de informaţii într-un raport declasificat la cererea preşedintelui american Joe Biden, pe care predecesorul său Donald Trump l-a păstrat secret.

”Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi o ameninţare la adresa regatului şi, mai larg, susţinea recurgerea la măsuri violente dacă era necesar pentru a-l reduce la tăcere”, se mai precizează în document.

Raportul american ”conţine concluzii şi informaţii eronate”, răspunde Arabia Saudită.

”Este cu adevărat nefericit ca acest raport, cu aceste concluzii nejustificate şi false, să fie publicat în pofida faptului că Regatul a denunţat în mod clar această crimă odioasă, iar liderii săi au luat măsurile necesare pentru a se asigura că nu se mai repetă vreodată”, condamnă comunicatul, potrivit căruia ”Regatul respinge, de asemenea, orice decizie care aduce atingere conducerii sale, suveranităţii sale şi independenţei sistemului său judiciar”.

Riyadul reafirmă totodată că ”parteneriatul Arabiei Saudite cu Statele Unite este solid şi puternic şi are la bază decenii de respect reciproc”. ”Sperăm ca acest parteneriat să continue pe aceeaşi bază”, conchide comunicatul.