Asaltată de migranți, Grecia adoptă măsuri extreme

După ce Macedonia a blocat accesul migranților din Grecia, Atena adoptă măsuri diplomatice și practice drastice.

Pe de o parte, ministerul elen de Externe i-a cerut ministrului austriac de Interne să-și anuleze vizita în capitala Greciei, programată pentru săptămâna viitoare.

În același timp, Guvernul de Atena a interzis transportarea  migranților cu feriboturile de pe insule pe restul teritoriului său.

 

După ce țările din Balcani și-au închis granițele pentru migranții care zilnic traversau, cu miile, frontiera greco-macedoneană, Grecia s-a trezit într-un blocaj. Migranții continuă să vină din Turcia dar nu mai au pe unde părăsi Grecia.

Cel puțin 20.000 de migranți care vroiau să plece către țările din centrul Europei au rămas în Grecia în ultimele zile. Aproximativ 4.000 veniți de pe insule sunt la Atena, în portul Pireu.

Alți 4.000 de migranți sunt în nord, aproape de granița cu Macedonia. Zilele trecute, mulți dintre ei au forțat granița.

Potrivit cotidianului grec ekathimerini, care îl citează pe ministrul elen al Apărării, mai multe cazărmi vor fi transformate în adăposturi.

În aceste condiții, Guvernul de Atena a decis să interzică temporar, transportarea migranților de pe insulele din Marea Egee pe continent.

Numai în ultimele două luni, în Uniunea Europeană au intrat peste 100.000 de migranți, prin Grecia.

În același timp, Grecia este foarte supărată pe autoritățile austrice după ce acestea au discutat cu 9 țări, inclusiv cu cele din Balcani, despre securizarea granițelor în fața afluxului tot mai mare de migranți din Grecia.

Pentru că autoritățile elene nu au fost invitate la discuții, Atena  i-a cerut ministrului austriac de interne să-și anuleze vizita în Grecia.

Pe 7 martie, la Bruxelles va avea loc un nou summit UE-Turcia pe tema migrației.

Între timp, tensiunile cresc de la o zi la alta.