Armistițiu între Israel și gruparea radicală palestiniană Hamas (AUDIO)

Acordul fragil de încetare a focului în Orientul Mjlociu a fost obținut de Egipt, ai cărui diplomați au reușit să convingă israelienii și palestinienii să înceteze ostilitățile. Delatiile pactului nu sunt deocamdată clare.

Armistițiu între armata israeliană și gruparea radicală palestiniană Hamas, la finalul unei noi zile de confruntări între cele două tabere rivale.

De o săptămână, aviația statului evreu a bombardat obiective din Fâșia Gaza, iar militanții islamiști care dețin controlul asupra acestei enclave și-au sporit atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

Acordul fragil de încetare a focului în Orientul Mjlociu a fost obținut de Egipt, ai cărui diplomați au reușit să convingă israelienii și palestinienii să înceteze ostilitățile. Detaliile pactului nu sunt deocamdată clare.

Armistițiul a fost salutat, în aceeași conferință de presă, de șefa diplomației americane, care se află la Cairo.

Hillary Clinton a ținut să precizeze că Egiptul și-a reconfirmat statutul de pilon al stabilității în regiunea Orientului Apropiat. În opinia sa, popoarele din această parte a lumii merită să trăiască în pace, iar acordul israelo-palestinian este un prim pas în această direcție.

Armistițiul a venit în a 8-a zi a operaţiunii israeliene care a constat în raiduri aeriene şi tiruri de artilerie vizând poziţii ale mişcării Hamas din Fâşia Gaza. Bilanțul depășește 150 de morți. Au fost bombardate insistent tuneluri subterane aflate la frontiera dintre enclava palestiniană şi Egipt.

La rândul lor, combatanţii Hamas au lansat, în aceste zile, în jur 1.000 de rachete spre teritoriul israelian, ucigând 4 civili și un militar. Hamas a revendicat și atentatul comis, în această dimineață, la Tel Aviv. O bombă a explodat într-un autobuz în centrul oraşului. Aproape 30 de peroane au fost rănite.

Autoritățile de la București au dat asigurări că printre victime nu se numără români.