Confidenţialitate

Armata turcă nu va relua ofensiva în nordul Siriei

Turcia “nu are nevoie” să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei întrucât acestea s-au retras din zonele de frontieră, relatează Agerpres, care citează AFP.

“În acest stadiu, nu este nevoie să conducem o nouă operaţiune”, se arată într-un comunicat al ministerului Apărării de la Ankara.

Turcia a lansat, la 9 octombrie, o ofensivă în nordul Siriei intitulată “Izvorul Păcii”, operaţiune ce a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă.

În urma unui acord încheiat de preşedintele Erdogan cu vicepreşedintele american Mike Pence, ce prevede crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, Ankara a acceptat pe 17 octombrie să îşi suspende ofensiva timp de 5 zile, termen care a expirat marţi seara.

“La încheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anunţat că s-a încheiat retragerea YPG din zonă”, se precizează în comunicat.

Conform unei surse diplomatice turce, retragerea kurzilor a fost confirmată telefonic de secretarul de stat american Mike Pompeo omologului turc Mevlut Cavusoglu.

Anunţul survine pe fondul convenirii, marţi, de către preşedinţii Putin şi Erdogan, a realizării împreună a controlului frontierei turco-siriene.