Confidenţialitate

Armand Goșu: „Nu e așa ușor să detonezi bomba nucleară. Cinci oameni, din cinci locuri diferite, trebuie să apese butonul”

PIAȚA VICTORIEI. „Ce i-a mai rămas lui Vladimir Putin? Gazul și amenințarea nucleară, însă nu e așa ușor să detonezi bomba nucleară. Cinci oameni, din cinci locuri diferite, trebuie să apese butonul pentru a detona bomba nucleară. Eu nu cred că ceilalți patru oameni îi sunt pe deplin fideli lui Putin. Fiecare comandant care trebuie să apese pe buton se va gândi de două ori” – Este de părere istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic.

Armand Goșu a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu, în emisiunea Piața Victoriei. Printre altele, Armand Goșu a vorbit despre avariile celor două conducte Nord Stream, dar a analizat și situația așa-numitelor referendumuri, criticate la nivel internațional, din regiunile separatiste Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

„Crimeea a fost anexată în urma unui referendum care păstra o aparența. A fost organizat care a avea o oarecare legitimitate. În schimb, rezultatele de acum sunt aberante. Sunt niște parodii de referendumuri.

Putin poate să declare orice, menționează Armand Goșu.

Pe de altă parte, istoricul a vorbit despre amenințările nucleare pe care le aruncă tot mai des în ultima perioadă Vladimir Putin.

„E clar că Putin vrea să provoace acestă temere, când vine vorba de arma nucleară. S-a tot vorbit despre acest aspect. S-a vorbit inclusiv despre un accident nuclear la Zaporojie. Eu continui să cred că el vrea foarte mult să ne sperie cu bomba nucleară. În cazul acesta ce facem? Intrăm în jocului lui și îi dăm jumătate de Ucraina?”, este una dintre observațiile lui Armand Goșu.

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu mai spune că declanșarea unei rachete nucleare nu este simplă, lucru care scade automat din impactul declarațiilor lui Putin.

„Cineva cu submarin a acționat la conductele de gaz”

După inclusiv oficiali europeni au spus că spargerea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 sunt evenimente realizate intenționat, și istoricul Armand Goșu vine cu un punct de vedere asemănător.

„Vorbim de o zonă în care conducta se află la adâncime. Cineva care are submarin a acționat acolo, deci automat un stat. Ce stat era interesat sa facă asta? Un stat European sigur nu. Germania nu era nebună să arunce în aer conducta de gaz”, a spus expertul în spațiul ex-sovietic.

Principalele declarații ale lui Armand Goșu, în emisiunea Piața Victoriei cu Ioanei Ene Dogioiu

  • Crimeea a fost anexată în urma unui referendum care păstra o aparența. A fost organizat și  avea o oarecare legitimitate. În schimb, rezultatele de acum sunt aberante. Sunt niște parodii de referendumuri. Putin poate să declare orice. Putin poate să iasă, într-un scenariu puțin probabil, și să spună au fost atinse obiectivele, după ce aceste teritorii au votat alipirea, și să declare încheiată operațiunea specială militară.

 

  • În Daghestan există un alt tip de relații sociale. Este una dintre republicile de peste 52% rurală, iar populația urbană nu este perfect urbanizată. Asta înseamnă că loialitățile și solidaritățile sunt mult mai mari față de Moscova. De asta sunt aceste proteste, mai ales din partea femeilor, împotriva recrutării.

 

  • E clar că Putin vrea să provoace acestă temere, când vine vorba de arma nucleară. S-a tot vorbit despre acest aspect. S-a vorbit inclusiv despre un accident nuclear la Zaporojie. Eu continui să cred că el vrea foarte mult să ne sperie cu bomba nucleară. În cazul acesta ce facem? Intrăm în jocului lui și îi dăm jumătate de Ucraina?

 

  • Ce i-a mai rămas lui Vladimir Putin? Gazul și amenințarea nucleară, însă nu e așa ușor să detonezi bomba nucleară. Cinci oameni, din cinci locuri diferite, trebuie să apese butonul pentru a detona bomba nucleară. Eu nu cred că ceilalți patru oameni îi sunt pe deplin fideli lui Putin. Fiecare comandant care trebuie să apese pe buton se va gândi de două ori.

 

  • Americanii nu au dat semne că ar fi speriați de Putin, însă nimeni nu poate garanta că Putin nu va încerca să utilizeze nucleara, dar  e foarte greu să folosească acest arsenal. Ce vă face să credeți că în Rusia armata merge bine, când acolo nu funcționează absolut nimic bine?

„Putin joacă prost toate cărțile pe care le mai are în mână”

  • În ceea ce privește conducta de gaze, vorbim de o zonă aflată la adâncime. Cineva care are submarin a acționat acolo, deci automat un stat. Ce stat era interesat sa facă asta? Un stat european sigur nu. Germania nu era nebună să arunce în aer conducta de gaz. Pentru a înțelege gândirea celor care au lovit conducta, în aceeași zi a fost inaugurată o altă conductă, una între Norvegia și Polonia. Cei care au decis aruncarea în aer a conductei respective au încercat să îi impresioneze pe norvegieni, pe baltici, pe polonezi, să le dea un semnal că poate ce au inaugurat nu e sigur.

 

  • În acest război sunt multe mistere, lucruri greu de explicat. Nimeni nu și-a asumat explozii din Crimeea, din Transnistria.

 

  • Cert este că Putin nu are nici de câștigat, dar nici de pierdut de pe urma distrugerii conductei. Putin joacă prost toate cărțile pe care le mai are în mână.

 

  • Apropiații lui Putin sunt foarte puțini, foarte controlați. Nu e ca pe vremea lui Hitler când se încercau anumite atentate. E foarte complicat ca el să fie dat jos de apropiații lui. Se va forma o coaliție doar când Rusia va fi înfrântă definitiv. Putin se bazează doar pe victorii. A pornit războiul din Cecenia, a anexat Crimeea. Va încerca să se folosească de această alipire, dar este un scenariu acum. El caută supraviețuirea politică, fizică. El scufundă Rusia cu această încercare de supraviețuire.

 

  • El nu a atins obiectivele până la capăt. El nu controlează total acele regiuni. Le anexează, dar apoi trebuie să le „elibereze”. El propagandistic poate prezenta orice, dar și această propagandă s-a prăbușit.