Confidenţialitate

Armand Goșu: La Bucha șocul a fost mai mare pentru că armata ucraineană a intrat acolo împreună cu ziariștii străini care au transmis imediat | VIDEO

Armand Goșu, profesor și specialist în spațiul rusesc, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Luni, 4 aprilie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat în Parlamentul României, subliniind chestiunile legate de masacrul de la Bucha și cele legate de minoritatea română din Ucraina – peste 500.000 de persoane. Profesorul Armand Goșu a explicat la Europa FM că discursul lui Zelenski de ieri a fost unul important pentru relația bilaterală, pentru români și România, dar și pe plan internațional.

„Este primul discurs după dezvăluirea crimelor rusești de la Bucha, Ucraina, Irpin, localități în nordul capitalei Kiev care au fost evacuate. În Bucha, armatele rusești au stat aproximativ o lună și au lăsat în urmă străzi, gropi de gunoi în care au fost săpate gropi în care au fost aruncate trupuri. Au fost găsite și identificate trupuri în apartamente. Până la ora la care președintele Zelenski a vorbit în Parlamentul României au fost identificate peste 300 de persoane. Numărul lor este mai mare – undeva la 400. Urmează să fie săpate împreună cu arheologi să identifice și alte gropi comune pentru că numărul gropilor comune este ceva mai mare decât s-a bănuit inițial”, a explicat profesorul Armand Goșu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Între timp, azi deja apar informații despre crimele de la Irpin și crimele din alte localități – unele localități par și mai lovite de armata rusă, iar împotriva populației civile s-au produs crime de o amploare mai mare decât la Bucha. Dar la Bucha a fost șocul cel mai mare – este prima localitate importantă, este un oraș în apropierea capitalei și șocul a fost enorm pentru că armata ucraineană a intrat împreună cu ziariști străini acolo. Dacă nu ar fi fost Reuters, AFP, Associated Press, CNN să filmeze imediat și să transmită – pentru că televiziunile occidentale au rulat tot weekendul imagini cu grozăvia de la Bucha – poate că impactul emoțional nu ar fi fost atât de mare. Însă el a fost enorm, a nimerit chiar pe weekend, iar majoritatea liderilor politici din lume au ținut să ia atitudine, să se manifeste public”, a mai spus Armand Goșu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Armand Goșu: România este una dintre ultimele țări din Uniunea Europeană în care președintele Zelenski vorbește în Parlament

Președintele venea chiar de la Bucha. Cu două ore înainte el fusese în localitatea Bucha, vorbise cu locuitorii. Fața lui… cu greu își stăpânea plânsul și s-a întors și a avut discursul din Parlamentul României”, a mai spus Armand Goșu.

„România este una dintre ultimele țări din Uniunea Europeană în care președintele Zelenski vorbește în Parlament. Faptul că a vorbit cu întârziere sigur că are o însemnătate și dacă ne uităm și pe discursurile președintelui Zelenski și când face referire la diverse țări, referirea la România nu sugerează o relație foarte caldă cu România și România este vecinul de la vest cu care Ucraina are cea mai lungă graniță”, a explicat Armand Goșu.

Urmăriți întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Armand Goșu aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Invazia rusă în Ucraina, ziua 41. Primarul din Nikolaev spune că invadatorii atacă zonele rezidențiale cu bombe cu dispersie | AUDIO