Confidenţialitate

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, în atenția procurorilor anticorupție/ Reacția Bisericii Ortodoxe Române | AUDIO

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului ajunge din nou în atenția procurorilor anticorupție.

De data aceasta, DNA îl pune sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Iar un consilier al Arhiepiscopiei este pus sub urmărire, în același dosar, pentru complicitate la cumpărare de influență.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

DNA Constanța informează că a dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale față de suspectul Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Alături de arhiepiscop este cercetat penal și consilierul acestuia, Ilie Petre, pentru complicitate la cumpărarea de influență.

Potrivit anchetatorilor, în luna iulie 2023, suspectul Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri, denunțător in cauză.

Suma reprezenta 20% din cei 800.000 lei, pe care denunțătorul ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar avea-o la Secretariatului de Stat pentru Culte.

La discuție ar fi participat și consilierul arhiepiscopiei, Petre Ilie care ar fi negociat cu omul de afaceri punerea in practică a „înțelegerii” respective. Suma de 800.000 lei urma să fie folosită pentru repararea acoperișului Arhiepiscopiei Tomisului, distrus intr-un incendiu și reabilitarea altor biserici.

Arhiepiscopul Teodosie a intrat in atenția DNA după o anchetă Recorder in care un fost preot, care s-a dat drept om de afaceri, i-a propus arhiepiscopului o „facilitare” pentru aprobarea dosarelor de finanțare depuse la Secretariatul de Stat pentru Culte, contra unui procent consistent (20%) din valoarea finanțărilor care urmau să se obțină prin „intermediul” său.

Imediat după difuzarea anchetei, Arhiepiscopia Tomisului a recunoscut intalnirea cu intermediarul dar a precizat că i s-a urat, cu politețe, drum bun, apreciind „propunerea” ca fiind „vizibil provocatorie și neserioasă”. ”

Autorităţile judiciare, ca şi cele bisericeşti sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupţie reală” a transmis, marți după amiază purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. El consideră că „sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală”.

Reacția integrală BOR:

“Autorităţile judiciare, ca şi cele bisericeşti sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupţie reală. Sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează şi a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă şi legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunităţii, inclusiv ecleziale”, a afirmat reprezentantul BOR, Vasile Bănescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu