Arhiepiscopia Tomisului – surprinsă de evoluția dosarului Arhiepiscopului Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului se declară surprinsă de evoluţia unui dosar penal instrumentat de DNA Constanţa, în care arhiepiscopul Teodosie a fost pus sub urmărire penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, după ce a formulat denunţuri împotriva unor subordonaţi.

„În luna octombrie a anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a depus o plângere penală la DNA Constanţa cu referire la presupuse fapte de natură penală săvârşite de către doi angajaţi ai instituţiei, preot Ştefan Aurelian (consilier agricol) şi preot Brăescu Emil-Cosmin (inspector), împreună cu alte persoane fizice şi juridice din afara Arhiepiscopiei, în cadrul activităţii agricole desfăşurate în Eparhie. În mod surprinzător, acest demers a fost interpretat de către procurori ca fiind ilegal, motiv pentru care s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preot Poalelungi Neculai (şef compartiment audit) şi preot Stoichin Ciprian (consilier administrativ bisericesc)”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform aceleiaşi surse, DNA Constanţa a început anterior, ca urmare a plângerii depuse de Arhiepiscopia Tomisului, urmărirea penală „in rem”, apoi a continuat urmărirea penală faţă de Emil Brăescu, ceea ce ar atesta că faptele sesizate erau reale, urmând ca procurorul să stabilească implicarea celor reclamaţi.

„Apreciem că dacă Arhiepiscopia Tomisului nu ar fi reclamat de îndată ce a luat la cunoştinţă despre asemenea fapte, exista posibilitatea de a fi pusă sub acuzare pentru fapte pe care nu le-a săvârşit, dar le-ar fi tăinuit”, se mai menţionează în comunicat.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată, după ce ar fi formulat denunţuri false împotriva unor subordonaţi, arată DNA .

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS