Confidenţialitate

Arhiepiscopia Tomisului, despre adresa care-i obligă pe profesorii de religie să vină la un marș: Obligația morală e obligație de serviciu

Arhiepiscopia Tomisului ar vrea să-i oblige pe toți profesorii de religie să participe la ”Marșul pentru viață”, organizat duminică la Constanța.

”Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune”, se arată într-o adresă trimisă de Arhiepiscopie către inspectorul de religie Daniela Stan de la Inspectoratul Școlar Constanța.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a confirmat la Europa FM această adresă, dar susține că este vorba de o obligație morală.

În plus, Eugen Tănăsescu nu crede că profesorii vor fi sancționați dacă nu vor veni la marș.

”Adresa este reală, da. Am adresat-o celor din subordine. Ea nu era destinată presei. Este o chestiune de organizare internă. De fapt, e un parteneriat între Arhiepiscopie și Minister. Profesorii de religie au dublă subordonare, după cum bine știți. Nu cred că se vor impune sancțiuni (n.r. dacă profesorii de religie nu vor veni la marș), de altfel nici adresa nu spune ceva de sancțiuni. E mai mult o obligație morală. La profesorii de religie obligațiile morale sunt și obligații de servici. În religie, morala este însăși serviciul tău la ora de religie. Prin urmare luați-o cum vreți: fie că obligațiile morale sunt obligații de servici, fie că obligațiile de servici ale profesorului de religie includ obligații morale. Nu e vorba de aducere cu arcanul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În adresa trimisă inspectoratului se precizează că profesorii de religie au și obligația să-i informeze pe elevi despre marș și să afișeze materialele despre eveniment în școlile în care predau.

Preotul Eugen Tănăsescu susține că nu știe despre ce materiale este vorba.

”Aici nici eu nu știu ce să vă răspund. Probabil se referă la materiale didactice. Există obligativitatea profesorului de a folosi materialele care sunt stabilite pentru ora respectivă. Cred că la asta se referă.”

Adresa trimisă inspectoratului prevede însă că materialele se referă doar la evenimentul Marșul pentru viață.

”Eu nu știu să vă răspund la această chestiune pentru că nu Biserica Ortodoxă Română organizează materialele acestui marș. Probabil că sunt materiale didactice care fac referire la acest marș.”

Întrebat dacă poate da exemple de astfel de materiale didactice, preotul Eugen Tănăsescu a declarat: ”eu nu predau religie”.

Potrivit adresei, în funcție de lista de prezență la Marșul pentru viață, profesorii de religie vor primi de la arhiepiscopie și o adeverință care ”să certifice implicarea în această acțiune”.â

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Sursă foto: Asociația Secular Umanistă – http://www.asur.ro