Arhiepiscopia Tomisului: Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult | VIDEO

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au reacționat, sâmbătă, după ce în spațiul public au apărut imagini în care Teodosie împărtășește cu aceeași linguriță.

„Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că ÎPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania. ÎPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor”, se arată într-un comunicat.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, „ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos”.

Comunicatul instituției clericane susține că discuția despre linguriță a pornit eronat în spațiul public, „întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult”.

„Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”, adăaugă Arhiepiscopia Tomisului.

ÎPS Teodosie a împărtășit, sâmbătă, mai mulți credincioși, între care și copii, cu aceeași linguriță, în contradicție cu recomandarea conducerii Bisericii Ortodoxe Române de amânare a rânduielilor bisericești.

Imaginile au fost surprinse sâmbătă, în timpul slujbei oficiate în faţa Catedralei arhiepiscopale din Constanţa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS