Argeș: Strat de zăpadă de peste 170 de centimetri și risc mare de avalanșă în Făgăraș

Grosimea stratului de zăpadă este de peste 170 de centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor fiind mare, a informat marți Serviciul Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș.

Riscul de avalanșă este de gradul 4 — cifră care indică un risc mare, la altitudini peste 1.800 de metri, astfel că toate traseele montane din județul Argeș sunt și vor rămâne închise.

Conform scalei europene de risc de avalanșă, în cazul gradului 4 stratul de zăpadă este puțin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, declanșarea fiind probabilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare. Pe numeroase pante suficient de înclinate sunt de așteptat numeroase declanșări spontane de avalanșe medii și chiar mari.

Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS