Confidenţialitate

ARGENTINA: Opozantul Alberto Fernandez câştigă alegerile prezidenţiale

Peronistul Alberto Fernandez a câştigat, din primul tur, alegerile prezidenţiale din Argentina.

Opozantul s-a impus în faţa preşedintelui liberal în exercițiu Mauricio Macri, potrivit rezultatelor parţiale.

După numărarea a aproape 80% din buletinele de vot, Alberto Fernandez a obţinut 47,45% din voturi, faţă de 41,11% contracandidatul său. El devine astfel noul preşedinte al statului cu 44,5 milioane de locuitori, relatează Agerpres, citând France Presse.

Pentru a câştiga din primul tur, un candidat trebuie să obţină peste 45% din voturi sau peste 40% din sufragii cu un avans de peste zece puncte procentuale în faţa celui de al doilea candidat.

Potrivit Ministerului de Interne, prezenţa la scrutin a fost de peste 80%.

“Este o zi mare pentru Argentina”, a reacţionat, încrezător, în faţa presei, Alberto Fernandez, a cărui parteneră pentru vicepreşedinţia ţării este fosta preşedintă Cristina Kirchner (2007-2015), la puţin timp după închiderea secţiilor de vot.

Preşedintele la final de mandat, Mauricio Macri, de 60 de ani, a cărui popularitate a scăzut puternic anul trecut din cauza gravei crize economice cu care se confruntă ţara, a declarat după ce a votat că “două viziuni concurente despre viitor sunt în joc”.

După ce a votat, Fernandez a promis să depună eforturi pentru a reduce puternica polarizare politică care afectează ţara, între peronişti şi susţinătorii lui Macri, care a candidat pentru un al doilea mandat.

” ‘Noi’ şi ‘ei’ s-a terminat”, a dat asigurări avocatul de 60 de ani. “Trecem printr-o profundă criză economică, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla”, a subliniat el.

La alegerile primare din august – considerate o repetiţie generală înainte de alegerile prezidenţiale – Fernandez l-a devansat pe Macri cu 17 puncte procentuale, dar acesta a reuşit să reducă substanţial distanţa, notează AFP.