Argentina – Jumatate dintre angajatii sectorului public dintr-o regiune au fost concediati prin intermediul Youtube

Guvernatorul unei provincii din Argentina a șocat o lume întreagă după ce a concediat jumătate dintre angajații din sectorul public, prin intermediului unui mesaj video postat pe youtube.

În multe țări, o astfel de practică este ilegală – spun avocații.

În loc să li se adreseze direct celor 170 de oameni care urmau să fie dați afară, guvernatorul provinciei Rio Negro din Argentina a înregistrat un mesaj video de 6 minute, pe care l-a postat pe Youtube.

Guvernatorul le explică angajaților că este nevoie de o reducere a cheltuielilor, așa că jumătate dintre angajați își vor pierde locurile de muncă, iar cei care vor rămâne vor avea salariul micșorat cu 15 la sută.

Angajații l-au numit laș și i-au răspuns guvernatorului, folosind cuvinte care nu pot fi reproduse. Decizia oficialului argentinian amintește de filmul Up in the air, cu George Clooney în rol principal. El joacă rolul unui expert în resurse umane, special angajat de companii ca să le dea salariaților vestea concedierii. Colega lui mai tânără propune organizarea unor videoconferințe pe internet,

Scrisoarea de concediere trebuie înmânată personal sau trimisă sub formă de recomandată cu aviz de primire și trebuie să conțină o serie de informații – spun avocații, care avertizează că astfel de practici sunt ilegale. Angajații, în schimb, își pot înainta demisia, postând simple mesaje pe internet, deorece se consideră că e un act unilateral de voință. Este și cazul unei producătoare video care a ales să îi spună adio șefului ei, printr-un filmuleț, în care dansează la 4 dimineața, în biroul său, pe ritmul melodiei Gone, de Kanye West.