Confidenţialitate

Arestări după confruntările de la frontiera sârbo-ungară

Ungaria anunță că a arestat 29 de persoane după confruntările violente dintre migranți și forțele de ordine la granița cu Serbia. Între acestea se numără și un “suspect de terorism”, relatează Reuters.

După 2 zile de aşteptare, refugiații au încercat să forţeze intrarea în Ungaria printr-un atac cu pietre, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. În lupte au fost răniţi 20 dintre aceștia din urmă și doi copii ai migranților.

Întărită de gadul de sârmă ghimpată, vama Roszke rămâne închisă pentru o lună. Regiunea este supravegheată şi din elicopter.

Rută alternativă spre Occident pentru migranţi a devenit Croaţia. Au fost trimişi în teren genişti pentru a controla câmpurile de la frontiera cu Serbia, bombardate în timpul războiului iugoslav. Se crede că multe proiectile au rămas neexplodate.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-ar putea reuni săptămâna viitoare în şedinţă specială. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, este preocupat de modul în care Ungaria tratează migranţii ajunşi pe teritoriul său.

Autoritățile ungare sunt hotărâte să ridice garduri de sârmă ghimpată la frontierele cu România și Croația.

Se acutizează tensiunile diplomatice româno-ungare, mmbele ţări acuzându-se reciproc de această situaţie. Ambasadorul Ungariei a fost convocat, ieri, la Ministerul de Externe pentru a oferi explicații despre controversatul plan al Budapestei, dar dialogul n-a mai existat, întrucât oficialul a vrut să depună o scrisoare de protest, gest care nu i-a fost acceptat.

La București, criza migranţilor din Europa vafi dezbătută, astăzi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Ieri, într-un discurs rostit în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că România nu își va schimba poziția deja anunţată, anume că refuză să primească mai mult de 1785 de refugiați. Comisia Europeană propunea o cotă de aproape 6.000.