Arena lui Tolontan: Acum, când observ că DNA este într-o majoritate suverană, prefer să nu aplaud – AUDIO

Cătălin Tolontan a vorbit, marţi, la Arena lui Tolontan din Deşteptarea, despre atitudini diferite în faţa dosarelor pe care DNA le-a soluţionat în ultima vreme.

Ascultaţi Arena lui Tolontan din 17 martie – ÎNREGISTRAREA AUDIO

‘În fiecare zi un om este pus sub acuzare. Şi tot în fiecare zi aflăm că, de fapt, procurorii care fac acest lucru sunt fie ai lui Niţu, fie ai lui Koveşi, fie ai lui Coldea. Se vehiculează deja existenţa unor arii prin DNA ale căror interese intră în coliziune.

E ca şi cum, privind acest tablou, ne dăm seama că nu putem accepta că lucrurile se fac şi pe bune şi tot timpul căutăm explicaţii care ţin de culise. Într-un fel este logic. Pentru că nu avem încredere în faptul că legea este aceeaşi pentru toţi. Ne-a lipsit prea mult legea şi ne-a lipsit acest sentiment al egalităţii în faţa legii.

Ştiu că sunt foarte multe voci care văd în fiecare om care-şi exprimă rezervele un om care-i apară pe corupţi. Ion Cristoiu, de pildă, a ajuns dintr-un jurnalist critic şi apreciat pentru asta un om care este privit în anumite momente, în anumite zile ale articolelor sale, ca un avocat al celor care rezistă în faţa saltului Justiţiei. Eu nu cred asta nici în privinţa lui Ion Cristoiu, nici în alte privinţe. Cred, dimpotrivă, că dubiul este salutar într-o democraţie.

Am fost prezent într-o minoritate extremă. Credeam acum 10 ani că DNA va rezolva câteva dosare importante – cum a fost Dosarul Loteria sau Dosarul Transferurilor – şi le-a rezolvat. Au mers în Instanţă. Acum, când observ că DNA este într-o majoritate suverană, prefer să nu aplaud. Iau o distanţă, stau pe trotuar mai degrabă, ca în faţa unei defilări frumoase, şi sunt curios în faţa întâmplărilor care-mi trec prin faţa ochilor.

Aflu, scriu despre ele şi mă întreb: Mă face asta pe mine suspect? Foarte bine dacă mă face suspect. Până la urmă, nu sunt nici eu un singur om. Sunt mai mulţi oameni în mine. Este un om care vrea ca această bandă care ne-a furat de miliarde în fiecare an şi ne-a furat viitorul şi timpul într-o bună măsură să fie pedepsită. Dar în acelaşi timp cred că dacă această bandă va fi pedepsită prin mijloace extralegale, atunci nu facem decât să semănăm foarte mult cu mulţi dintre membrii ei pe care-i dispreţuim din inimă pe bună dreptate.’