Confidenţialitate

Arafat, după incendiul tragic de la Constanţa: Analizăm componenta cu autoscara | VIDEO

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat, marți seară, că este anchetată interveția la incendiul izbucnit într-un apartament din Constanța, din care o femeie a sărit de la balcon de teama flăcărilor, murind.

”Analizăm acum o componentă a intervenţiei şi este vorba despre componenta cu autoscara. Se ştie foarte bine că Constanţa are trei unităţi de pompieri. În mod normal, când ai incendiu la un apartament la un etaj superior, automat trebuie să fie anunţată autoscara. Municipiul are două autoscări şi sunt noi, nu sunt vechi, din cele care erau în anii 70. Autoscara care era la detaşamentul apropiat era defectă. Deci, din cauza asta au plecat primele maşini de intervenţie din zona apropiată şi această autoscară, care este la alt detaşament, la 8 kilometri de locul intervenţiei, tot în municipiul Constanţa, în mod normal trebuia alertată imediat şi plecată. Această autoscară, ştim, că a ajuns mai târziu”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

”S-a solicitat o anchetă care să fie făcută de ISU Constanţa, dar şi IGSU a trimis o echipă şi acum sunt audiate persoanele care au fost trimise în intervenţie şi care încă sunt în serviciu şi sunt audiate toate persoanele implicate, ca să înţelegem ce s-a întâmplat. Orice greşeală, orice chestie de neglijenţă, dacă se descoperă acolo, normal că se vor lua măsuri împotrivă”, a adăugat șeful DSU.

Potrivit acestuia, vor fi ascultate apelurile către numărul de urgenţă 112 prin care se anunţa incendiul.

”Nu am auzit apelul, nu am auzit dacă apelantul i-a spus unde este incendiul, dacă i-a spus că în apartament nu mai e nimeni pentru că circulă informaţia că doamna ar fi ieşit după care a reintrat, nu ştiu dacă este adevărat, trebuie verificat. Dacă apelantul a zis iniţial că nu mai este nimeni în apartament şi doar este incendiu sau dacă a zis că este cineva blocat acolo sau dacă nu a zis nimic, nu ştim. Urmează să vedem ce concluzie au colegii noştri, după ce ascultă apelurile ce se pun la dispoziţia lor, după ce evaluează toată situaţia şi vin cu concluzii după ascultarea şi audierea celor care au fost la intervenţie”, a explicat Raed Arafat.

”IGSU a trimis o echipă din Bucureşti, tocmai pentru a avea o echidistanţă şi o neutralitate pe modul în care se face ancheta. Vreau să subliniez că inspectorul-şef de la Constanţa este abia de câteva zile instalat acolo, temporar, până când va fi organizat un concurs, pentru că inspectorul-şef de la Constanţa l-am pierdut ca victimă a Covidului”, a menţionat Arafat.

Polițiștii au anunţat că în cazul incendiului de la Constanța a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.