Confidenţialitate

Arafat, despre suspendarea internărilor care nu sunt urgente: Ordinul nu închide spitalele

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a susținut, miercuri seară, că ordinul care a dispus suspendarea internărilor pentru cazurile care nu reprezintă urgențe nu închide spitalele, ci impune o prioritizare a resurselor disponibile.

”Ordinul nu închide spitalele. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise (…) Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia în care ne aflăm şi unde sunt cazuri care au nevoie de resursa umană suficientă dedicată lor, cu specialitate ATI, Anestezie, Urgenţă”, a declarat Raed Arafat.

”Este prioritizarea resurselor ce am făcut, principiu foarte cunoscut în cadrul medicinei de dezastre şi se aplică atunci când avem limitare de resurse şi avem nevoie de resurse în acest sens. Nu suntem nici prima, nici ultima ţară care ia astfel de măsuri”, a adăugat Raed Arafat.

Excepție de la prevederile ordinul fac gravidele şi pacienţii oncologici sau cei care au nevoie de dializă.

Raed Arafat apreciază că respectarea măsurilor actuale ar putea opri creşterea numărului de infecţii cu SARS-CoV-2, menţionând că a văzut în urmă cu o săptămână imagini din cluburi care nu ţin cont de “nicio regulă” stabilită în contextul pandemiei.

“La acest moment, eu consider că dacă am respecta măsurile pe care le avem şi dacă fiecare dintre noi ar respecta măsurile complet am putea să controlăm situaţia. Dar, din păcate, am văzut imagini chiar în weekendul trecut, la anumite cluburi, care ţineau festivităţi cu dansuri şi cu una şi cu alta; chiar am primit videoul pe la ora 2,00 dimineaţa, că ‘uite ce s-a întâmplat la cutare club, care nu respecta absolut nicio regulă’. Asta este iresponsabilitate la momentul acesta din partea unora şi din cauza cărora am ajuns în această fază. Clar că aici se sesizează poliţia, dă amendă, dar pentru unii amenzile care se dau sunt mai mult, mai puţin… aşa, o mică atenţionare, pentru că ei fac suma respectivă foarte rapid, în prima oră dintr-o noapte de acest gen”, a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Întrebat fiind dacă un guvern interimar poate să gestioneze contextul pandemic, fără a impune noi restricţii, Arafat a fost de părere că măsurile actuale pot opri creşterea numărului de cazuri, dacă sunt respectate.

“Ne revine nouă să respectăm regulile şi poate că ne oprim, când apar anumite măsuri, să căutăm cum putem să le eludăm, ci mai degrabă să vedem cum putem să le respectăm. Măcar câteva luni, ca să trecem de situaţia asta în care suntem. (…) Dacă s-ar respecta măsurile, aşa cum ele sunt, consider că o mare parte din ele vor putea să oprească creşterea. Problema este că nu toţi respectăm aceste măsuri”, a declarat secretarul de stat.