Confidenţialitate

Arad: Un campus școlar a cărui construcție a început în 2008 nu este gata nici acum și a rămas abandonat | AUDIO

În Arad, un campus școlar din orașul Nădlac, ce ar fi trebuit să fie unul din cele mai moderne din țară, este o clădire uriașă, abandonată în câmp.

Lucrările care au început acum 13 ani, au costat deja câteva milioane de lei.

Campusul școlar, care trebuia să cuprindă 48 de săli de clasă, laboratoare, ateliere, spații pentru profesori, internat și cantină și se întinde pe 4,5 ha, ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai moderne din România. Acum sunt doar clădiri începute și abandonate. dintre care multe nu au geamuri.
Lucrările, cu finanțare de la Ministerul Educației, au început în 2008 , își amintește directorul Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac  profesor Nicoleta Huszarik

”La 1 aprilie 2008 se turna prima cupă de beton și se începea construcția efectivă a campusului școlar. Nu am crezut atunci că voi ajunge la pensie și campusul nu va fi terminat.”
Campusul este extrem de necesar. Cei 1.000 de elevi din Nădlac învață prin 10 corpuri de cladire, dintre care 9 apartin unor culte religioase iar Primăria plăteste o chirie anuală de peste 110.ooo de euro.

Banii sunt reinvestiți în clădiri, însă acestea sunt vechi de peste 150 de ani. Pentru cadrele didactice e dificil să țină orele în corpuri de clădire risipite prin oraș.

”Dacă nu am mașină, e destul de dificil, e foarte problematic.”

În 2009, lucrările au fost suspendate dincauza crizei ecomomice. Între timp, investiția a trecut la primăria Nădlac, care a atras fonduri europene.

Primarul orașului Nădlac, Ioan Radu Mărginean:
”Cele 5 milioane investite din fonduri europene, din păcate a trebuit să-i returnăm Ministerului Dezvoltării. În total s-au investit 17 milioane de lei, până acum.”
Noul an scolar ii va prinde pe elevii din Nădlac tot in corpurile vechi de cladire. Și nu există promisiuni clare că acest complex școlar va fi vreodată gata.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ciprian Boițiu

Foto: aradon