Arad: O invatatoare si o educatoare diagnosticate cu TBC in stadiu avansat (AUDIO)

Zeci de elevi au fost testați pozitiv și au primit tratament preventiv timp de șase luni.

Cele doua persoane diagnosticate cu TBC sunt cadre didactice la o școală și la o grădiniță din Arad. Au mers în ultimele luni zi de zi la școală, fără să știe că duc pe picioare o boală foarte gravă de plămâni.

O hotărâre de guvern de acum 10 ani interzice angajatorului să mai ceară radiografie pulmonară angajatului, fie el și cadru didactic. Măsura e menită să prevină iradierea populației, iar acum își arată efectele.

Cu boala confirmată, într-o colectivitate de câteva sute de elevi și profesori, medicii s-au văzut nevoiți să testeze zeci de persoane. Testele au fost negative cu o singură excepție, aproximativ 30 de copii din cele două clase au avut reacții de piele la testul tuberculinic, adică la microbacteriile care provoacă boala pulmonară.

Cei mai mulți părinți nici nu vor sa audă de tratamentul profilactic. Angajații celor doua școli fac tratament preventiv.

Cele două cadre didactice sunt internate în spital și vor rămâne aici două luni, urmează apoi patru luni de tratament și abia dupa un an pot reveni la catedră.

Medicii spun că nu e vorba de focare, cele două cazuri fiind izolate.