Arad: Noi informatii in dosarul mitei la BAC

Procurorii urmează să audieze mai mulți profesori și elevi de la aceste 4 instituții de învățământ.

Procurorii din Arad au înregistrări în care suspecții discută despre coruperea unor profesori de la 4 licee din Arad, pentru ca aceștia să îi ajute pe candidații la bacalaureat care au plătit mită.E vorba de dascăli de la Liceul de Arte Sabin Drăgoi, de la Liceul Pedagogic, Grupul Școlar de Industrie Alimentară și Liceul Textil.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, pe 29 iunie, profesoarea de limba română Lavinia Biț de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu a mers acasă la inspectorul școlar adjunct Mihai Spânu: i-a adus banii adunați de la elevi, listele cu numele acestora și s-a interesat de componența comisiilor de examinare de la cele 4 licee.

Din discuțiile înregistrate de procurori nu reiese însă că suspecţii au aranjat deja examenele cu acești profesori, ci doar că urma să ia legătura cu ei. Inspectorul i-a explicat profesoarei cum să pună semnele distinctive pe lucrări, pentru ca acestea să fie recunoscute de corectori, iar cei doi s-au înțeles și cum își vor împărți banii încasați de la elevi.

La finalul discuțiilor, au fost reținuți de anchetatori, care au ridicat peste 9000 de euro și 3000 de lei de la cei doi. Toți profesorii de la cele 4 licee menționați în înregistrări vor fi chemați la audieri. Vor da explicații în fața procurorilor și elevii și părinții lor, după ce vor încheia examenul de bacalaureat.

Profesoarea din Arad cerea câte 500 de euro pentru nota 6 la matematică și 450 de euro pentru promovarea probei la limba română. Pentru fiecare punct în plus, suma creștea cu 50 până la 100 de euro.