Arad: Fostul inspector scolar general adjunct Mihai Spanu si profesoara de limba romana Lavinia Bit au fost trimisi in judecata (AUDIO)

Ei sunt judecați în cazul mitei de la bacalaureat.

Fostul inspector a cerut ca măsura arestului la domiciliu să fie înlocuită cu cea a controlului judiciar, însă judecătorii au prelungit mandatul de arest la domiciliu până pe 27 august.

Fostul inspector şcolar general adjunct Mihai Spânu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă pentru că ar fi cerut mită în 23 de cazuri pentru a ajuta mai mulţi candidaţi ca să obţină note de trecere la bac. Conform procurorilor, el ar fi cerut între 250 şi 500 euro pentru fiecare materie şi probă. Lângă fiecare sumă de bani s-au găsit bileţele cu numele elevului, liceul acestuia, semnul particular pe care urma să îl facă elevul pentru a i se recunoaşte lucrarea şi ce notă urma să obţină. Din casele celor cercetaţi s-au ridicat inclusiv pixuri cu sisteme de ştergere speciale, pe care urmau să le folosească atât elevii cât şi profesorii corectori, care ar fi rezolvat astfel lucarea în locul candidaţilor.

Mihai Spânu, care a fost schimbat din funcţie, şi-a recunoscut fapta, caz în care limitele de pedepsă se reduc cu o treime. El a cerut ca măsura arestului la domiciliu să fie înlocuită cu cea a controlului judiciar, însă judecătorii nu au fost de acord şi i-au prelungit mandatul de arest la domiciliu până pe 27 august.

Şi profesoara de limba română de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din Arad, Lavinia Biţ, şi-a recunoscut fapta şi este cercetată în libertate în 8 cazuri de trafic de influenţă. Ea a şi colaborat cu anchetatorii.

Fostul inspector şcolar Simona Crâsnic este cercetată în stare de libertate într-un alt dosar.

În acest caz vor mai fi audiate aproximtiv 100 de persoane, de la părinţi şi foşti elevi până la profesori intermediari ai mitei.