Arabia Saudită, criticată pentru executarea unui cleric şiit

Arabia Saudită a executat, ieri, 47 de suspecţi de terorism, între care şi proeminentul lider religios musulman şiit Nimr al-Nimr.

Iranul a condamnat ferm uciderea acestuia. Aseară, ambasada Arabiei Saudite de la Teheran şi consulatul saudit din Machhad au fost atacate şi incendiate de protestatari.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că statul rival va avea de înfruntat „răzbunarea divină”.

„Cazul specific al şeicului Nimr al-Nimr ridică serioase îngrijorări privind libertate de expresie şi respectarea drepturilor civile şi politice fundamentale, care trebuie menţinute inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului”, se scrie într-un comunicat al UE.

Washingtonul consideră că execuţia clericului şiit, opozant al regimului sunit de la Riad, riscă să „exacerbeze tensiunile sectare într-un moment în care acestea trebuie reduse”. Arabia Saudită este un aliat tradiţional al SUA în Orientul Mijlociu.

În vârstă de 55 de ani, şeicul Nimr al-Nimr s-a remarcat în timpul vieţii drept un critic vehement al familiei saudite sunite.

În 2014, o instanţă l-a condamnat la moarte, găsindu-l vinovat de nesupunere faţă de conducătorul ţării şi de incitare la conflict religios. Toamna trecută, un alt tribunal a confirmat sentinţa.