Confidenţialitate

Ar trebui să demisioneze doctorul Raed Arafat?

Corpul de Control al guvernului reclamă un oarecare haos, dar și probleme de ordin legislativ și birocratic în intervenția Serviciilor de Urgență în noapte incendiului de la Colectiv.

Spun un oarecare haos, pentru că acesta a fost primul caz de anvergură în care aceste servicii au fost testate la modul serios după realizarea unor proceduri chiar sub coordonarea secretarului de stat Raed Arafat.

Spre care se îndreaptă de altfel și cele mai multe reproșuri legate de modul în care au funcționat aceste servicii la activarea codului roșu din seara zilei de 30 octombrie 2015.

Sigur că investigația a pus în evidență și lipsa de personal din acest sistem, în care salariile nu sunt foarte mari, a pus în evidență și o legislația neclară, dublă de fapt, ce a permis declanșarea unui mod întârziat de acțiune. Autoritățile au declanșat de exemplu planul roșu la 17 minute de la primul apel și la 7 minute după ce primele ambulanţe ajunseseră la faţa locului.

Dincolo însă de raportările confuze și de faptul că echipajele de intervenție ajunse la locul incendiului s-au panicat în primă fază, căci nu aveau nici experiența necesară pentru așa ceva.

Sunt câteva reproșuri adresate de raportori direct doctorului Raed Arafat, secretar de stat și atunci și acum, creatorul de facto al acestui sistem de urgență și cel care l-a coordonat în noapte de 30 octombrie.

Corpul de control îi impută în special faptul că ar fi trebuit să coordoneze toate activităţile de intervenţie, nu doar activitatea de prim ajutor şi asistenţă medicală, aşa cum s-a întâmplat. Doctorul Arafat a decis să nu fie montat spitalul mobil, deşi acesta ajunsese la fața locului, iar situația, spun acum inspectorii guvernamentali, o impunea.

Dar cea mai gravă decizie, o decizie pe care însă guvernul a luat-o împreună cu doctorul Arafat, a fost aceea de a nu activa mecanismul de protecţie civilă al UE, prin care puteau fi preluaţi rapid o parte dintre pacienţi.

Atât ministrul sănătății de atunci, cât și doctorul Raed Arafat au susținut până foarte târziu că România nu are nevoie de ajutorul țărilor membre UE, acceptând abia după mai bine de o săptămână transportul răniților în străinătate.

Ar trebui să demisioneze doctorul Raed Arafat?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ar-trebui-sa-demisioneze-doctorul-raed-arafat-23-martie-2016