Ar fi bine să fim chemați mai rar la vot? Reunificăm parlamentarele cu prezidențialele?

Abia scăpat de coșmarul înfrâgerii catestrofale la prezidențialele de anul trecut, liderul PSD Liviu Dragnea propune o discuție în urma căreia românul să fie ceva mai răruț chemat la urne.

Anul trecut alegeri, la anul alegeri, în 2019 iar alegeri. Poate ar fi mai bine să avem toate alegerile o dată la cinci ani, sau la patru ani, a declarat Dragnea. Și, într-adevăr, această ideea a fost avansată acum mai bine de un an de fostul președinte Traian Băsescu, ba chiar s-ar putea să găsească un consens în clasa politică, sleită și ea de atâta bătut drumurile țării în prea desele campanii electorale.

Acum, eu știu că la alegeri politicienii se cosmetizează, asfaltează, se aprinde și iluminatul public prin sate, ca să se simtă lumea bine, în timp ce pe perioadele lungi politicienii ar trebui să guverneze cum vor ei, nu cum vrea publicul…

Între timp noi am avut, însă, o foarte interesantă experiență care putea deveni tragică dacă nu am fi avut runde mai dese de alegeri. După scrutinul din 2012, când românii au trimis în Parlament dea valma și cercetați și condamnați în primă fază, am asistat la mai multe tentative antisociale ale forului legislativ al României. Cum ar fi legalizarea corupției pentru aleși. Sau o amnistie ce se învârte și revine la intervale regulate, noi ceilalți fiind păziți ba de intenția de a candida a lui Crin Antonescu, ba de candidatura lui Ponta… Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă din 2012 când a primit actualul Parlament mandat, n-am mai fi avut alegeri până în 2016 sau 2017?

Pe de altă parte, ineficiența guvernului, prea des influențat de propriul populism, sau de cel al liderilor ce îl dirijează este clară! Și da, probabil are legătură cu rundele prea dese de alegeri din România. Altfel stateau lucrurile în epoca de până în 1990-2004, când alegerile erau într-adevăr o dată la patru ani și, de regulă, cel mai popular persoanj politic, ce avea să devină și președinte, își trăgea cu el și partidul în parlament și primarii în administrați locală. Era o administrație mai eficientă? Probabil! Dar cum rămâne cu împărțirea puterii, un argument pentru care mulți l-au votat anul trecut pe Ponta, iar nu pe Iohannis?

Deci cum e mai bine? Cu alegeri o dată la patru ani? La cinci ani? Reunificăm parlamentarele cu prezidențialele?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.