Confidenţialitate

Ar fi benefică redeschiderea dosarului Mineriadei din 1990?

Decizia Curții Europene a Drepturilor omului de a cere redeschiderea dosarelor mineriadei din iunie 1990 v-a contrariat probabil pe mulți dintre dumneavoastră, acum la 25 de ani de la acele evenimente.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care au astăzi mai puțin de 35 de ani și care poate nu vă  mai amintiți sau pur și simplu nu aţi trăit vremurile respective, o să vă spun pe scurt ceea ce toată lumea știe, și anume faptul că mineriada din iunie 1990, mai exact venirea a 10 mii de mineri care au devastat Bucureștiul instaurând ordinea, la cererea explicită dar niciodată asumată a președintelui de atunci Ion Iliescu, a avut un efect devastator asupra imaginii țării noastre, și a întârziat cu ani buni intrarea investițiilor străine în România, integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. De fapt, acele evenimente şi altele care le-au urmat, au întârziat ruperea definitivă și fermă a țării noastre de blocul sovietic.

Ceea ce ştiu probabil și mai puţini dintre dumneavoastră este că cercetările în dosarul mineriadei din 1990 au fost finalizate în anul 2007 de către procurorul militar Dan Voinea care a decis începerea urmăririi penale împotriva fostului președinte Ion Iliescu a fostului ministru de interne Mihai Chițac și a fostului ministru al apărării Victor Atanasie Stănculescu, deoarece există probe destul de clare că violențele comise în perioada 13:15 iunie în București, pretextul pentru chemarea minerilor, au fost de fapt planificate și executate de către autorități. Mai exact de către ministerul de interne și de către serviciile secrete. Aceste concluzii să știți că nu sunt însă oficiale și, deși cam toată opinia publică știe exact astăzi cum au stat lucrurile atunci, mineriada din 1990 va rămâne pentru istorie destul de tulbure din punct de vedere al cauzelor și mai ales al autorilor. Asta pentru că dosarul făcut de Voinea a fost clasat, iar magistratul respectiv a fost trimis la pensie.

Fostul președinte Ion Iliescu este astăzi un pensionar de 85 de ani, fostul ministru de Interne Mihai Chiţac a decedat în urmă cu cinci ani iar fostul ministru al apărării Victor Atanasie Stănculescu, în vârstă de 87 de ani, este eliberat condiționat, tocmai datorită vârstei, după ce a ispășit o parte din condamnarea de cincisprezece ani pe care a primit-o pentru reprimarea revoluției din 1989.

Așa cum reiese destul de clar din acestă desfăşurare singura țintă validă a rămas Ion Iliescu. Ceea ce vreau să vă întreb astăzi la emisiunea România în direct este dacă pentru societatea noastră ar fi benefică sau nu răscolire acestei răni numite mineriadă in 1990.

Şi care credeți dumneavoastră că ar putea fi consecințele redeschiderii unui astfel de proces soldat eventual cu trimiterea în judecata şi o eventuală condamnare a fostului președinte?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ar-fi-benefica-redeschiderea-dosarului-mineriadei-din-1990-10-martie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]