Confidenţialitate

Aproape toate partidele și-au definitivat listele candidaților pentru parlamentare | AUDIO

Cele mai multe partide și-au definitivat lista candidaților la alegerile parlamentare, programate să aibă loc pe 6 decembrie, și le-au depus la birourile electorale.

În PSD au loc și cele mai mari frământări în ceea ce privește stabilirea candidaților, în condițiile în care, potrivit sondajelor, partidul va pierde aproximativ un sfert dintre mandatele de senatori și deputați câștigate în 2016.

Pe lângă împuținarea locurilor, PSD se confruntă și cu lupte interne dintre tabăra Ciolacu și vechii baroni, precum Marian Oprișan. Deși liderul PSD Vrancea a fost mazilit după pierderea alegerilor locale, organizația pe care a condus-o în ultimele două decenii l-a votat cap de listă pentru Senat. Rămâne de văzut dacă această candidatură va fi validată și de conducerea centrală a partidului.

În încercarea de a-și primeni imaginea, social-democrații i-au eliminat pe apropiații lui Liviu Dragnea de pe liste și au cooptat mai mulți medici renumiți pe care vor să îi trimită în Parlament.

Probleme au fost și pe listele PNL, unde și-au găsit refugiu mai mulți traseiști de la PSD, acei senatori și deputați care au votat anul trecut demiterea guvernului Dăncilă și învestirea Guvernului Orban.

Printre ei s-a regăsit și fostul ministru ALDE Viorel Ilie, vizat de o anchetă penală, dar care a rămas cu imunitatea intactă după ce colegii săi senatori de la PSD și ALDE au votat în 2017 împotriva posibilității de a fi anchetat. El a fost eliminat de pe lista de candidați doar după ce președintele Iohannis a fost întrebat de un jurnalist de ce PNL vrea să trimită în Parlament oameni cu probleme penale.

Termenul de depunere a listelor de candidaturi expiră mâine, 22 octombrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre