Aproape jumatate dintre romani nu au folosit niciodată internetul

Doar 8% din populația țării a cumpărat online, iar statisticile publicate ieri de Comisia Europeană mai spun că suntem în scădere drastică și la utilizarea serviciilor de informare și plată online legate de formularele administrative ale instituţiilor publice locale şi centrale.

Tabloul digital al Romaniei arată că la sfârșitul anului 2013, 56 % dintre gospodării erau abonate la internet în bandă largă.

Doar 32% dintre români intră cel puțin o dată pe zi pe internet, mult sub media Uniunii Europene – de peste 60%.’Comisia Europeană subliniază însă progresele României și spune că sunt șanse de a se atinge ținta pentru 2015 privind utilizarea regulată a internetului în spațiul Uniunii.

În ceea ce privește însă relația cetățeanului român cu statul, oficialii spun că românii preferă să urce fișiere într-o aplicație online în câteva secunde, în locul cozilor de la ghișee pentru plăți și informații. ” Statisticile, însă, îi contrazic. Comisia Europeana notează o scădere drastică a românilor care au folosit servicii de e-Guvernare in 2013.

Doar 5% dintre noi au apelat la acest gen de servicii, mult sub media Uniunii Europene, care în 2013 era de aproape 10 ori mai mare.

Iar puținii români care au folosit e-guvernarea în 2013 au mai avut și probleme. Jumătate dintre ei spun că au găsit pe site-urile instituțiilor publice date insuficiente, neclare sau depășite; 24% s-au confruntat cu probleme tehnice și un sfert se declară nemulțumiți.