Confidenţialitate

Aproape 60 de bătrâni singuri din Valea Jiului nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu după o decizie a Ministerului Muncii

Aproape 60 de bătrâni singuri din Valea Jiului nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliul din cauza unei decizii a Ministerului Muncii.

Este vorba despre Ordinul nr. 2324/29 decembrie, prin care Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a sistat subvenţia de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu.

Voluntarii de la asociatia Caritas care se ocupau de cei 58 de batrani singuri din Petroșani și Petrila nu mai au posibilitatea, începând cu luna februarie, să îi ajute, deoarece Ministerul Muncii a tăiat subvenția care se acorda pentru aceasta categorie defavorizata.

Alexandru Kelemen, reprezentant Caritas Valea Jiului spune că voluntarii îi vizitau periodic pe bătrâni, le faceau piața, le plăteau facturile și le aplicau tratamentele la domiciliu.

Uneori, voluntarii sunt singurii care le trec pragul.

Alexandru Kelemen spune că la nivelul asociației se reevaluează această activitate, deoarece s-a lucrat foarte mult așa încât vârstnicii să aibă parte de servicii, nu doar să primească o sumă de bani, ci și să vină cineva la ei acasă, care să se asigure că primesc îngrijirea de care au nevoie.

La nivelul Organizației Caritas din Petroșani s-a tăiat suma de 4.800 de lei, banii pe care îi primeau lunar voluntarii. Suma ajungea în proporție de 60 % pentru cheltuielile curente cu îngrijirea bătrânilor.

Aceștia primeau scutece, în situația în care erau la pat, ori îngrijirea la domiciliu, iar de acum, există riscul să îngroașe rândurilor pacienților din spitale, iar costurile să fie și mai mari.