Confidenţialitate

Aproape 100 de containere cu deșeuri, trecute în acte cu marfă second hand, descoperite în Portul Constanța | VIDEO

Anchetă de amploare în Portul Constanța. Aproape 100 de containere cu deșeuri care ar fi urmat să ajungă la gropile de gunoi din România au fost oprite să intre în țară. Autoritățile au decis returnarea lor către țara de origine, Germania.

Portul Constanța Sud Agigea este împânzit de polițiști de frontieră, comisari ai Gărzii de Mediu, procurori.

Pe o platformă uriașă din apropierea Biroului Vamal al portului, din 10 containere au fost descărcate peste 200 tone de gunoaie care urmau să intre în țară ca marfă second hand.

Este de fapt o acțiune de verificare parțială a încărcăturii unor containere, numărul acestora fiind mult mai mare, aproape 100. De aceea vor fi controlate pe etape.

Toate cele peste 2.500 de tone de marfă second hand cu deșeuri din plastic sau cauciuc provin din Germania și urmau să ajungă la o firmă din Prahova.

Transporturile cu vaporul s-au făcut treptat, în speranța că vor trece neobservate la vamă, însă Poliția de Frontieră, care a avut îndoieli în privința mărfii, a alertat Garda de Mediu.

Așa au realizat autoritățile că în țară ar fi urmat să intre deșeuri pentru gropile de gunoi din România.

Toate cele 100 de containere vor fi returnate expeditorului din Germania. Cazul a fost preluat de Parchetul Curții de Apel Constanța. Exportatorii preferă să trimită deșeurile în România pentru că depozitarea unei tone de gunoi costă aici 17 euro în timp ce în UE ajunge la 500 de euro.

  • Ghiulfer Predescu