Aprecierea francului elvetian, primita diferit in Asia si Europa

Dacă în Europa mulți cetățeni împrumutați în această monedă trăiesc vremuri dificile, în Asia se stă la cozi pentru cumpărarea de ceasuri elvețiene Rolex.

Aprecierea puternică a francului elvețian provoacă reacții diverse în lume.

Dacă în Europa mulți cetățeni împrumutați în această monedă trăiesc vremuri dificile, în Asia se stă la cozi pentru cumpărarea de ceasuri elvețiene Rolex.

Afectat de evoluția monedei elvețiene s-a arătat și jucătorul de tenis Roger Federer.

BNR a afișat un curs franc/ leu în ușoară scădere față de ziua precedentă însă aprecierea monedei elvețiene a provocat numeroase reacții pe mapamond.

Potrivit agenției oficiale de știri din Turcia, cel puțin 19 persoane s-au sinucis în țările balcanice din cauza creșterii ratelor în franci elvețieni.

Este citat reprezentantul unei asociații în domeniu din Bosnia care spune că, pe lângă sinucideri, multe persoane au amenințat cu greva foamei în caz că autoritățile nu iau masuri.

Jurnaliștii turci susțin că în Bosnia ar fi 50.000 de persoane afectate de aprecierea francului elvețian, iar in Serbia 100.000.

Nu la fel stau lucrurile în Asia – presa din Singapore scrie că sunt cozi la magazinele care vand ceasuri elvetiene Rolex, în condițiile în care clienții se așteaptă la o scumpire a acestor produse de lux – ale căror prețuri încep acum de la 10 mii de dolari.

Pe de altă parte, tenismenul elvețian Roger Federer a spus, mai în glumă, mai în serios, că-l afectează și pe el această criză și că, de acum înainte, nu va mai trebui să piardă niciun meci.