Confidenţialitate

Apple ar putea fi forțată să schimbe încărcătorul pentru iPhone – UE vrea conector unic de alimentare

  • O propunere legislativă votată de Parlamentul European ar putea forța Apple să renunțe la actualul conector de alimentare folosit pentru dispozitivele sale iPhone și să adopte conectorul alternativ USB-C care este folosit, în general, de telefoanele cu sistem Android.

Legea votată recent de Parlamentul European prevede că toți producătorii de dispozitive mobile trebuie să folosească același tip de conector, în speță modelul USB-C.

O altă lege similară de acum șase ani recomanda doar aplicarea unui model unic pentru încărcătoare.

Apple, spre deosebire de alți producători, a refuzat să integreze conectorul USB-C în dispozitivele sale după ce lansat în 2012 un încărcător propriu, cu mufă diferită, pe care l-a intitulat “Lightning”.

Încărcătorul respectiv este folosit pentru alimentarea tuturor modelelor de iPhone și pentru modelele noi de iPad.

Dacă proiectul de lege privind conectorul unic primește aprobare de la Consiliul European, este puțin probabil ca Apple să producă două modele de încărcător diferite, unul pentru Europa și unul pentru restul piețelor.

Compania americană ar putea fi astfel forțată să adopte conectorul USB-C la nivel global.

Avantajul este că telefoanele Apple ar putea fi alimentate cu încărcătoare Android.

De atlfel, la baza inițiativei stau două motive: reducerea deșeurilor electronice și simplificarea vieții consumatorilor printr-un încărcător standard care să alimenteze toate modelele de telefoane de pe piață.

“Pentru a reduce deșeurile electronice și pentru a ușura viața consumatorilor, europarlamentarii doresc măsuri obligatorii pentru încărcătoare în așa fel încât să se potrivească cu toate telefoanele mobile și alte dispozitive portabile”, scrie în nota de fundamentare.

Potrivit estimărilor Parlamentului European, încărcătoarele vechi produc anual circa 51.000 de tone de deșeuri electronice.

Intrarea în vigoare este condiționată de acordul Consiliului European.