Confidenţialitate

Apel la protest pe treptele Tribunalului București, care a respins redeschiderea dosarului “10 august”

Mai multe grupuri civice, între care comunitatea Declic, au chemat la un protest, miercuri, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București.

Un complet a respins definitiv, marți, cererea de redeschidere a dosarului privind reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale de acum aproape 3 ani.

Foștii șefi ai Jandarmeriei scapă, astfel, de orice responsabilitate penală. Pe lista procurorilor se aflau maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei în forță, coloneii Gheorghe Cucoş și Cătălin Sindile, alături de comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat.

DIICOT i-a acuzat pe cei 4 de abuz în serviciu. Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi de procurori în anchetă, ceea ce poate ridica semne de întrebare asupra rechizitoriului.

Decizia judecătorilor vine după 2 amânări. Peste 700 de persoane au fost bătute de jandarmii mobilizați în Piața Victoriei, la 10 august 2018, în timpul unei manifestații față de guvernul condus la acea vreme de social-democrata Viorica Dăncilă.

Ne vedem miercuri, 3 martie, de la orele 18.00 în fața Tribunalului București pentru a transmite următorul mesaj: Rușine Justiția Română! Ne vedem la CEDO! #10august

Publicată de Declic pe Marţi, 2 martie 2021

Grupurile civice vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Co-președintele al alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș a cerut înființarea unei comisii parlamentare de anchetă. Trăgând linie, singurele condamnări pentru violențele de atunci au fost dictate pentru agresorii unei femei-jandarm.