Apariția cancerului

În Statele Unite, 2 din 3 pacienți cu cancer trăiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului, iar peste 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân trăiesc pe termen lung. Unul dintre elementele cheie pentru această schimbare de perspectivă ține de depistarea precoce a bolii.

Cu cât un tip de cancer este detectat mai repede, înainte de a se extinde la celelalte organe, cu atât crește probabilitatea de a fi tratat cu o eficiență crescută.

La nivel internațional, experții au definit criteriile pentru programele de depistare precoce prin screening, pentru 5 tipuri de cancer: de sân, de col uterin, colo-rectal, de prostată și cancer pulmonar.

Pentru fiecare dintre acestea, au fost identificate teste specifice, puțin invazive, care pot să atragă atenția mai repede asupra unei posibile boli.

Pentru depistarea precoce a cancerului la sân, de exemplu, sunt esențiale auto-palparea sânilor, dar și ecografia și, mai ales, mamografia.

Depistarea cancerului de col uterin presupune fie realizarea cunoscutului test Papanicolau, fie o variantă modernă, determinarea directă a HPV.

Analiza PSA în sânge ajută la diagnosticarea rapidă a cancerului de prostată, salvand astfel viețile multor bărbați.

Iar o examinare computer tomograf cu doze mici de radiații tinde să se impună drept principala metodă pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.

Mai mult, în ultimii ani, o serie de teste genetice de ultimă generație au început să fie folosite pentru determinarea riscului de a face cancer de sân, de ovar, de stomac sau tiroidian.

Află mai multe despre cum poate fi prevenit, diagnosticat si tratat un tip de cancer pe altfeldesprecancer.ro.