Apar 6 nume noi de romani cu conturi bancare secrete in Elvetia

În afară de Viorel Hrebenciuc, printre cei care și-ar fi depus banii la banca HSBC se află soția fostului ministru al Finanțelor, Mihai Tănăsescu, omul de afaceri Jean Valvis și cumnatul fostului lider PSD, Mircea Geoană – dezvăluie portalul de investigații Rise Project.

Daniela Florentina Ganea – soția lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor și fost reprezentant al României la FMI – a avut un cont secret la banca HSBC din Elveția între anii 1995-2004. Până în 2005, Banca Națională le-a interzis însă românilor cu reședința în România să dețină conturi în afara țării – scrie riseproject.ro. Contul bancar a fost creat în perioada în care Mihai Tănăsescu era șeful mai multor direcții din Ministerul Finanțelor. Soția acestuia era asociată cu o firmă egipteană, prin intermediul căreia s-a recuperat o parte din datoria de 276 de milioane de euro pe care Egiptul o avea față de România, de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Ionuț Mircea Cristea – cumnatul lui Mircea Geoană – a deținut în Elveția conturi la HSBC între 1994-2000, dar spune acum că nu își mai aduce aminte de acest lucru. Fost secretar la finanțe în 3 guverne CDR, el a fost în mijlocul unui scandal după ce a devenit președintele băncii de stat Eximbank, unde ar fi câștigat peste 20 de mii de euro pe lună.

Vladimir Cohn, fost acționar la Dinamo a devenit clientul băncii din Geneva din 2004. Câțiva ani mai târziu, avea în cont aproape 3,6 milioane de dolari. Contactat de jurnaliștii Rise Project, el a recunoscut existența acestui cont dar a spus că nu vrea să discute despre situația lui materială.

Și magnatul imobiliar Sorin Crețeanu și-a deschis cont secret în Elveția, în iunie 2006, iar documentele SwissLeaks arată un sold de peste 950 de mii de dolari, un an mai târziu. Și numele soției sale este atașat acestui cont bancar. Dar Sorin Crețeanu, al cărui nume apare și în dosarul Poșta, în care au fost condamnați doi foști miniștri, susține că nu are niciun cont și nu dorește să comenteze.

Omul de afaceri Jean Valvis, cunoscut în România pentru afacerile din lumea fotbalului și cele cu ape minerale, a avut două conturi secrete la HSBC, iar unul dintre ele, în care se află peste 9 milioane de dolari, aparține unei firme din Insulele Virgine Britanice. Jean Valvis a spus că știe de acest cont și a menționat că și-a îndeplinit toate obligațiile fiscale.

Medicul și omul de afaceri Gabriel Hanganu avea în 2006, 630 de mii de dolari depuși la banca din Elveția. El spune însă că sumele virate în acest cont au fost impozitate și aparțin unei firme.

Potrivit Rise Project, persoana care deține în Elveția peste 800 de milioane de dolari ar fi un afacerist canadian de origine română care nu a avut însă afaceri la București.