Anunțul Guvernului privind abrogarea OUG 13, subiect în presa internațională

Guvernul României şi-a retras ordonanţa de urgenţă care dezincriminează unele infracţiuni de corupţie, după cinci zile de proteste, relatează Reuters, Deutsche Welle, BBC, AFP şi The Associated Press.

 

Reuters transmite că Guvernul României va abroga ordonanţa care dezincriminează fapte de corupţie, citându-l pe premierul Sorin Grindeanu, care a făcut anunţul în timp ce 140.000 de oameni protestau la o aruncătură de piatră de biroul său.

 

Vom organiza o şedinţă extraordinară duminică pentru a abroga, retrage, anula ordonanţa, înţelegeţi, şi a găsi o cale legală de a ne a sigura că nu va intra în vigoare”, a declarat premierul într-un discurs televizat din biroul său de la Guvern.

 

Anterior, agenţia a citat anunţarea abrogării de către Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, o formaţiune care face parte din coaliţia de guvernare alături de PSD. ”Asta (se întâmplă) deoarece nu avem nimic de ascuns”, a declarat el pentru un post de televiziune.

 

AFP adaugă că sute de mii de persoane au protestat zilnic, de la adoptarea acestui text, marţi noapte.

 

Deutsche Welle scrie că Guvernul român a retras ordonanţa despre care critici au spus că legaliza unele forme de corpţie.

 

Această decizie nu era ”complet neaşteptată”, în contextul în care premierul PSD Sorin Grindeanu a declarat anterior că Guvernul ar putea să o retragă, adaugă postul german.

 

Mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă, în România, a cincea zi la rând, pentru a protesta faţă de legislaţia care dezincrima abuzuri, scrie DW.

 

BBC relatează că Guvernul a anunţat că va retrage ordonanţa controversată care ar fi dezincriminat infracţiuni de corupţie.

 

Premierul Grindeanu a declarat sâmbătă că aceasta va fi abrogată într-o şedinţă de Cabinet.

 

Zeci de mii de români au protestat zile la rând faţă de această legislaţie, care ar fi permis eliberarea unor oficiali din închisoare, scrie postul britanic.

 

UE a îndemnat Bucureştiul să nu anuleze progresele înregistrate în lupta împotriva corpţiei, adaugă BBC.

 

Al Jazeera transmite că Guvernul a anunţat că va abroga ordonanţa controversată după cinci zile de protest în întreaga ţară.

 

”Mâine (duminică), vom organiza o reuniune pentru a abroga ordonanţa”, a declarat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă, citat de postul panarab. ”Nu vreau să divid România. S-ar putea împărţi în două”, a adăugat el.

 

David Chater de la Al Jazeera transmite de la demonstraţia de la Bucureşti că vestea a fost primită cu bucurie de cei aproximativ 70.000 de protestatari din centrul capitalei.

 

The Associated Press scrie că Grindeanu a anunţat pentru duminică abrogarea textului contestat, care a provocat cele mai ample proteste în România de la căderea comunismului, în 1989.

 

Grindeanu a anunţat însă că propunerea va fi trimisă să fie dezbătută în Parlament, o decizie care nu este susceptibilă să-i calmeze pe protestatari, având în vedere că ei cer ca iniţiativa să fie anulată.

 

Nu vreau să împart România… România pare în acest moment ruptă în două”, a spus Grindeanu citat de AP.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS