Anul acesta, aproximativ 90 de mii de romani nu stau acasa in minivacanta de 1 Mai

Indiferent că merg la mare, la munte sau la băi, în cele patru zile de distracție, turiștii români vor cheltui în jur de 50 de milioane de lei.

Vremea rea strică planurile românilor de 1 Mai. Deși hotelierii au pus la dispoziție mai multe locuri decât anul trecut – respectiv 110 mii, numărul turiștilor care și-au făcut bagajele și au plecat în vacanță este cu 10 procente mai mic decât în 2013. Potrivit FPTR, mulți au renunțat la planurile de vacanță din cauza ploilor anunțate. În plus, anul acesta, sărbătoarea pică imediat după Paște, iar mulți români și-au consumat deja bugetul alocat pentru distracție.

Cu toate acestea, 25 de mii de persoane au ales petrecerile de la malul mării. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, Mamaia rămâne stațiunea preferată, atracția principală fiind cluburile. Alți 18 mii de români s-au îndreptat spre stațiunile montane și aproximativ 10 mii au ales să-și facă vacanța la băi, unde pot beneficia de programe speciale de tratament și relaxare.

În total, turiștii vor cheltui în minivacanța de 1 mai aproximativ 32-33 milioane de lei doar pentru mâncare şi distracţie și încă 17 milioane de lei pe cazare și mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care merg în minivacanța de 1 Mai în țară de 50 de milioane de lei. Pe de altă parte, aproximativ 8.600 de turiști profită de zilele libere pentru a merge în străinătate: cei mai mulți au ales litoralul bulgăresc.