Confidenţialitate

ANSVSA: 1.042 focare de pestă porcină africană, active în 266 de localităţi

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 1.042, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 354.604, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

“La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 266 de localităţi din 15 judeţe, cu un număr de 1.042 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 136 cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 354.604 de porci afectaţi de boală”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

Datele Autorităţii arată că până în prezent au fost despăgubiţi 7.741 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 99,6 milioane de lei.

Pe de altă parte, autorităţile veterinare anunţă că până la această dată au fost stinse 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL, din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele Satu-Mare şi Bihor, din data de 31 august 2018, respectiv din 8 august 2018.

Potrivit surse citate, cele mai multe focare sunt în judeţele Tulcea – 566, dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar, la o exploataţie de tip A şi 64 de cazuri la mistreţi, în Ialomiţa – 124 de focare în gospodăriile populaţiei şi 31 cazuri la mistreţi, în Brăila – 103 de focare (dintre care 8 focare la exploataţii comerciale) şi în Constanţa – 83 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi.

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

“Evoluţia bolii este în permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplica măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicita sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se menţionează în comunicat.

Specialiştii veterinari afirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.