Confidenţialitate

ANPC: Amenzi de peste 770.000 de lei, după noi controale în zeci de magazine

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au controlat 65 de mari magazine din întreaga ţară, marți, şi au dat amenzi în valoare de peste 770.000 de lei.

Unitățile comerciale aparțin Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour şi Lidl, în toate fiind găsite nereguli.

6 dintre acestea au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor, măsura fiind adoptată și pentru raioanele cu probleme din 25 de unităţi.

Cele mai frecvente deficienţe constatate au fost vânzarea unor produse expirate, comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale care prezentau insecte în ambalaj, produse congelate care aveau culoarea modificată şi acumulări de gheaţă în ambalaj, fructe şi produse din carne cu urme de mucegai.

Totodată, comisarii ANPC au găsit spaţii de expunere a produselor preambalate şi congelate neigienizat, cu resturi de etichete, impurităţi mecanice, insecte moarte (muşte şi gândaci de bucătărie), praf, rugină şi vopsea exfoliată în sistemul de ventilaţie al vitrinelor frigorifice, nerespectarea regimului de temeperatură pentru păstrarea preparatelor, utilizarea unor spaţii de depozitare neigienizate sau neconforme din punctul de vedere al regimului de temperatură sau al gradului de uzură al aparaturii, utilizarea unor cuptoare neigienizate, prezentând un strat gros de arsură şi grăsimi, gândaci vii.

Echipele de control au mai observat paviment neigienizat, în magazine, cu un strat de praf gros, grăsime şi zone depreciate sau plafon deteriorat, nereguli în ceea ce priveşte promoţiile, neconcordanţă între preţul la raft şi cel de la casa de marcat, comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorate, utilizarea unor mijloace de măsurare neverificate metrologic.

“Am schimbat picătura chinezească pe o adevărată cascadă de acţiuni la nivel naţional. Rezultatele primelor controale din Bucureşti şi de la Cluj ne-au arătat că trebuie o mobilizare la nivel naţional. Trebuie să arătăm că întreaga Autoritate funcţionează ca o maşinărie şi are o abordare unitară la nivelul întregii ţări. Pentru noi nu există mai multe variante de consumatori, ci doar unul singur: cetăţeanul român. Fie că acesta locuieşte la oraş sau în mediul rural, merită să fie tratat cu respect şi trebuie să ştie că noi suntem aici pentru a-l proteja. Nu amenzile sunt importante, ci modul în care operatorii economici îşi schimbă abordarea de până acum. Murdarul trebuie să devină curat, dezordinea ordine şi nepăsarea atenţie! Mulţumesc public colegilor mei comisari din rândurile cărora şi eu fac parte. Chiar dacă avem salariile cele mai mici dintre toate autorităţile de control rezultatele muncii noastre sunt din ce în ce mai vizibile. Ne vom opri când nu vom mai găsi motive de sancţionare la niciun magazin!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

În schimb, în cazul a 9 unităţi controlate zilele anterioare, comisarii instituției au constatat că abaterile au fost îndreptate şi a fost reluată activitatea comercială.