Confidenţialitate

ANPC: 38 din din 92 de companii din energie au încălcat legea

38 din din 92 de companii din Energie au încălcat legea, a anunțat președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Furnizori de energie au primit amenzi cuprinse între 10 mii de lei și sute de mii de lei.

Președintele ANPC,  Claudiu Dolot, a declarat la audierea de la Parlament, unde s-a înființat o comisie de anchetă privind cauzele preţurilor mari la energie, că
instituția a primit multe reclamații.

Inspectorii ANPC au constatat că a unele firme au modificat abuziv prețul din contractele pentru energie în timpul derulării acestora, chiar dacă, la semnareaînțelegerilor, companiile au oferit un preţ fix.
În același timp, o practică des întâlnită printre furnizori a fost  publicitatea mincinoasă. Nu erau încluse în ofertă toate costurile de exemplu.

“Firmele spuneau în media şi în reclame că au preţul cel mai bun, dar când intrai pe comparatorul de preţuri de la ANRE de fapt erau pe locul 5-6. În acest fel i-au păcălit pe consumatorii care nu aveau pregătirea necesară să se informeze”, a explicat președintele ANPC.

ANPC a emis cinci decizii de încetare a practicilor incorecte: trei în Bucureşti, una în judeţul Mureş şi a cincea în Timiş.