Confidenţialitate

ANOSR: Universitățile au majorat taxele de școlarizare, ca să plătească salariile profesorilor

Ca să aibă bani pentru plata salariilor profesorilor, majorate de la 1 martie, câteva universități de stat au majorat taxele de școlarizare pentru cei care nu au un loc bugetat.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România acuză conducerile unităților de învățământ superior că au mărit aceste taxe cu 10 %, în condițiile în care studenții plătesc acum între 1000 și 3000 de lei pe an.

Deja 4 universități de stat din țară au luat această măsură și altele ar urma să facă același lucru, spune la Europa FM, președintele ANOSR, Marius Deaconu:

“Sunt 3, 4 universități care au luat această măsură: Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași, Universitatea din Oradea. Se pregătesc și alte universități, cum ar fi Lucian Blaga din Oradea. Discuții sunt în mai toate universitățile. Nu este admisibil ca taxele să crească pentru acoperirea salariilor, în condițiile în care  cadrele didactice din conducere  au sporuri setate pe cel maxim”. 

Începând cu 1 martie 2018, salariul brut pentru angajații din domeniul educației au crescut cu 20%, iar anumite universități consideră că sumele de bani necesare în urma creșterii trebuie acoperite din buzunarele studenților, acuză ANOSR.

Finanțarea de bază pentru anul 2017 a avut o creștere de circa 22%, iar Ministerul Educației Naționale (MEN) apreciază aceste fonduri ca fiind suficiente pentru a acoperi creșterile salariale în majoritatea instituțiilor de învățământ superior, se arată în comunicat.

De asemenea, trebuie să constatăm nu a existat un interes deosebit al instituțiilor de învățământ superior raportat la finanțarea suplimentară, cea care se acordă în baza unor criterii de performanță. Aceasta era o sursă de unde universitățile puteau suplimenta veniturile obținute din partea MEN.

În aceste condiții, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită instituțiilor de învățământ superior de stat să nu împovăreze financiar studenții pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor, ci să participe în mod activ la dezvoltarea unui model educațional bazat pe performanță. Totodată, reiterăm solicitările către Ministerul Educației Naționale, către Guvernul României și către actorii politici să contribuie la asigurarea unei finanțări adecvate pentru sistemul educațional, direcționând cel puțin 6% din PIB către acest domeniu, mai scrie în comunicat.