Confidenţialitate

ANM: Valul de caniculă persistă până săptămâna viitoare. În sudul țării, temperaturile maxime la umbră vor atinge 40 de grade | AUDIO

România se topește: valul de căldură persistă deja de câteva zile. Miercuri, 10 iulie, cel mai cald va fi în sudul și sud-vestul țării, unde este în vigoare un cod portocaliu. Temperaturile maxime ajung la 39 de grade la umbră în aceste zone, inclusiv în București.

Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie: „Avertizare de cod portocaliu valabilă pentru județele din partea de sud-vest, vest a țării, inclusiv municipiul București”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Astăzi vorbim de o avertizare de cod portocaliu valabilă pentru județele din partea de sud-vest, vest a țării, inclusiv municipiul București, acolo unde contăm pe valori între 37-39 de grade Celsius, indicele de disconfort termic accentuat cu prag critic de peste 80 de unități. În restul țării, avertizare meteorologică de cod galben, pentru că și în aceste zone valorile de temperaturi vor fi între 33 și 37 de grade”, a precizat Elena Mateescu, directoarea ANM.

Joi, 11 iulie, valul de căldură se extinde și cuprinde mai multe județe din vest, sud și sud – est. Aici va fi în vigoare un nou cod portocaliu de temperaturi foarte ridicate.

Elena Mateescu, directoarea ANM: „Temperaturi maxime între 36-39 de grade, cu cele mai mari valori în special în partea de vest și sud a țării”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mâine am extins avertizarea de cod portocaliu în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, local în Maramureș. Temperaturi maxime între 36-39 de grade, cu cele mai mari valori în special în partea de vest și sud a țării. Minimele vor fi și ele ridicate, vor caracteriza o noapte tropicală, pentru că nu vor coborî sub 20 de grade Celsius”, a transmis meteorologul.

Spre finalul săptămânii temperaturile cresc și mai mult

Prognozele arată că se vor atinge și 40 de grade la umbră în sudul țării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Probabilitate foarte ridicată de a înregistra la acest sfârșit de săptămână primele valori de 40 de grade la umbră din această vară, context în care disconfortul termic va fi în continuă accentuare, valul de căldură persistent de lungă durată, pentru că și săptămâna viitoare ne așteptăm la valori ce vor caracteriza o vreme deosebit de caniculară”, a mai spus meteorologul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mehedinți: 50 de pompieri, alături de alte ajutoare luptă cu incendiul de vegetație izbucnit pe Clisura Dunării | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO