Confidenţialitate

ANM anunță că în noiembrie şi decembrie vor fi temperaturi mai ridicate decât media ultimilor 30 de ani, în partea de sud a ţării

În lunile noiembrie şi decembrie, în partea de sud a ţării vom avea temperaturi mai ridicate decât media ultimilor 30 de ani, iar în restul regiunilor, temperaturile se vor apropia de această medie, a declarat marţi directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

„Pentru noiembrie şi decembrie, estimările Centrului European (ECMWF – European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, n.r.) arată posibilitatea să avem temperaturi peste normă, în partea de sud a teritoriului şi apropiată de normă în rest. Peste normă înseamnă să fie uşor mai cald decât ar fi firesc în aceste două luni. De altfel, media temperaturii la nivelul ţării pentru luna noiembrie până în acest moment se situează peste aceste medii climatologice. Peste normă înseamnă peste media perioadei 1981 – 2010”, a spus Georgescu, în cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Pentru luna ianuarie, există semnalul că ar putea apărea temperaturi sub medie în partea de nord şi de centru a ţării, a precizat reprezentantul ANM.

Florinela Georgescu a subliniat că ANM nu poate să emită estimări pentru întreaga iarnă.

„Ne referim doar la următoarele trei luni, din care a trecut deja jumătate din luna noiembrie. La sfârşitul lunii noiembrie vom avea o estimare care să suprindă toate cele trei luni de iarnă, deci pentru decembrie, ianuarie şi februarie”, a adăugat directorul executiv al ANM.

Potrivit oficialului ANM, prognozele sezoniere trebuie privite cu reţinere, având în vedere că gradul lor de realizare este de 60% și nu pot fi prognozate fenomenele extreme.