Confidenţialitate

Anim’est 13, la start

Lungmetrajul de animaţie “Another Day of Life”, o producţie a studioului polonez Platige Image, coregizată de spaniolul Raul de la Fuente şi polonezul Damian Nenow, deschide oficial vineri, la Cinemateca Eforie, cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Adaptată după cartea cu acelaşi nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuściński, animaţia redă experienţele reale, captivante şi tulburătoare ale lui acestuia în timpul Războiului Civil Angolez, declanşat în 1975 şi care a continuat timp de 27 de ani, devenind unul dintre cele mai sângeroase războaie civile din istorie.

Ediţia a 13-a a Festivalului Anim’est este dedicată animaţiei experimentale şi de avangardă, adunând la un loc câteva dintre cele mai neconvenţionale şi inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 şi până în prezent, producţii emblematice care au marcat istoria cinematografiei şi în special pe cea a filmului de animaţie, notează Agerpres.

“Ediţia din acest an Festivalului Anim’est este dedicată filmului de animaţie de avangardă şi experimental, film care a stat, practic, la baza filmului în general, nu numai a animaţiei. E o retrospectivă destul de amplă din cinci programe, care a necesitat o căutare de o jumătate de an prin toate arhivele lumii”, a declarat Mihai Mitrică, directorul festivalului.

Tot în prima zi a festivalului, la Cinema Elvire Popesco cei mai mici spectatori se vor putea întâlni cu celebrul Profesor Balthazar, personajul central al unuia dintre cele mai populare seriale animate produse în Croaţia, lansat în urmă cu 50 de ani. Serialul, care a devenit un adevărat fenomen cultural, prezintă metodele inventive prin care savantul Balthazar are grijă de oraşul care îi poartă numele. Cele două calupuri de episoade, fiecare cu o durată de 60 de minute, vor fi proiectate de la 12.00 şi de la 14.00.

Weekendul continuă cu scurtmetrajele din competiţia Minimest – trei serii de animaţii care vor fi proiectate pe rând la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, de la 10.00, şi duminică, de la 10.00 şi 12,00.

Selecţia oficială a festivalului cuprinde titluri care au deja în palmares premii şi nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de gen, bifând o varietate de abordări, stiluri şi tehnici de animaţie menite să ofere publicului o imagine de ansamblu asupra industriei la nivel mondial, au precizat organizatorii.

În competiţia pentru cel mai bun lungmetraj vor fi prezente cinci pelicule – “Ruben Brandt – Collector” (Ungaria, regia Milorad Krstic), care a avut premiera vara aceasta la Festivalul de Film de la Locarno, “Cinderella the Cat” (Italia, regia Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone), o reinterpretare a celebrului basm într-o cheie mai întunecată, inspirată de corupţia şi de promisiunile false ale Italiei şi ale oraşului Napoli, în particular, “Hoffmaniada” (Rusia, regia Stanislav Sokolov), singurul lungmetraj de animaţie stop-motion din competiţie, “A Man is Dead” (Franţa, regia Olivier Cossu), o poveste emoţionantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, şi “Tito and the Birds” (Brazilia, regia Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, Andre Catoto Dias), film care a avut premiera la Annecy vara aceasta.

Câştigătorul competiţiei va fi desemnat de un juriu format din Luce Grosjean, din Franţa, Pavel Horacek, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie AniFilm, din Trebon, şi regizorul român Sergiu Negulici, câştigătorul competiţiei româneşti la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său “Splendida Moarte Accident”.

Competiţia internaţională de scurtmetraj, cea care decide câştigătorul Trofeului Anim’est, cuprinde 42 de animaţii scurte din cele peste 1.200 înscrise. Câteva dintre titlurile acestei secţiuni sunt “This Magnificent Cake!”, “III”, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta în competiţia de scurtmetraj de la Cannes, “The Cat’s Regret”, regia Alain Gagnol şi Jean-Loup Felicioli, sau “Love He Said”, regia Ines Sedan, adaptat după un poem al lui Henry Charles Bukowski. În competiţia de scurtmetraj internaţional se regăseşte şi un film de animaţie românesc – “Telefonul”, în regia Ancăi Damian.

Secţiunea de scurtmetraj studenţesc adună 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste şi personale poveşti, ieşite recent din băncile celor mai mari şcoli de animaţie din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg – Germania, The Animation Workshop – Danemarca, Gobelins – Franţa, The Royal College of Art – Londra sau Supinfocom – Franţa.

Câştigătorul Trofeului Anim’est, precum şi premiile secţiunii de scurtmetraj studenţesc vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria, Vessela Dantcheva, din Bulgaria, şi Joris Clerte, din Franţa.

Studioul de animaţie invitat la Anim’est 2018 este Cartoon Saloon, din Irlanda. Publicul prezent la festival va avea ocazia să vadă lungmetrajele-hit “The Secret of Kells” (2009) şi “Song of the Sea” (2014) şi, în premieră în România, cel mai nou lungmetraj al studioului, “The Breadwinner”, în regia lui Nora Twomey, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat.

Ţara invitată la cea de-a treisprezecea ediţie Anim’est este Austria, ţară cu o tradiţie puternică în animaţia experimentală, prezentă în agenda festivalului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Anim’est va prezenta o selecţie a celor mai bune filme de animaţie austriece realizate între 2011 şi 2017, desprinsă din programul festivalului “Două zile de animaţie” din Viena.

Invitat la ediţia Anim’est de anul acesta este şi Anifilm, Festivalul Internaţional de Animaţie din Trebon, al cărui director artistic, Pavel Horacek, va prezenta publicului un program de animaţie cehă contemporană.

Programul Animusic Night va avea loc pe 4 octombrie, de la ora 20.00, în Clubul Expirat. 34 de titluri internaţionale concurează pentru câştigarea Premiului pentru Cel mai bun videoclip. În concurs se regăsesc lansări recente ale unor trupe şi artişti consacraţi, precum Keith Richards, Rone, Flying Lotus, Dominique A, Mastodon sau Sparks, precum şi două videoclipuri muzicale autohtone, ale artiştilor Danaga (proiectul muzical al lui Daniel Aga) şi Tony Baboon (proiectul solo al lui Adrian Cârciova).

Juriul acestei secţiuni este compus din cântăreţul Adrian Despot, Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator, şi George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ.

Proiecţiile videoclipurilor înscrise în competiţie vor fi urmate de un live acoustic Adrian Despot şi de concertul celor de la DayDay. Schimbarea de ritm vine de la George Stanca, un alt membru al juriului care urcă pe scenă, de data aceasta la pupitrul DJ-ului.

Pe 3 octombrie, de la 20.00, gazda festivalului devine Clubul Expirat, unde are loc Romanian ReAnimation Night – petrecerea care celebrează competiţia de scurtmetraj românesc din cadrul Anim’est.

Al doilea weekend al festivalului aduce un alt eveniment consacrat din agenda Anim’est – Creepy Animation Night, aflat la a 10-a ediţie, un maraton de animaţii horror şi terifiante. Startul animaţiilor “de coşmar” se dă pe 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie şi la Cinema Elvire Popesco.

Şi la ediţia din acest an, o secţiune specială, Minimest, este dedicată celor mai mici spectatori, în cele două weekenduri ale festivalului – 28-30 septembrie şi 5-7 octombrie.

Cele 21 de scurtmetraje selectate dintr-un total de peste 1.200 înscrise se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 12 ani, abordează o serie de teme precum prietenia, grija faţă de natură, toleranţa, curiozitatea şi curajul. Un juriu format tot din copii va alege câştigătorul acestei secţiuni în care se regăsesc adaptări ale unor poveşti clasice, precum “La Tortue d’or”, o producţie a celebrului studio de animaţie francez Les Films du Nord, ale unor cărţi celebre, precum “The Highway Rat” sau “A Little Light”, în regia lui Vladislav Bayramgulov, care din 2011 este regizorul celebrului serial animat “Maşa şi Ursul”.

Ediţia a 13-a a Festivalului Anim’est va fi găzduită de Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popescu, Centrul CINETic, Point şi Expirat.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar. Începând cu 2017, câştigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, votată de membrii Academiei Americane de Film.