Angela Merkel, în vizită la Muzeul Auschwitz-Birkenau

Cancelarul Germaniei va merge, vineri, pentru prima dată într-o vizită la Muzeul Auschwitz-Birkenau, la 14 ani de la preluarea mandatului, urmând să anunțe o donație de 60 de milioane de euro pentru aceasta instituție, relatează Mediafax, citând Reuters.

Angela Merkel a declarat, în mai multe rânduri, că Germania are o mare responsabilitate pentru atrocitățile petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vizitele cancelarilor germani la Auschwitz au devenit un obicei, întrucât și predecesorii lui Merkel au mers în vizită la muzeu înainte de finalul mandatelor.

Anunțul donației de 60 de milioane de euro va fi făcut de către în cadrul unei ceremonii care va marca deceniul scurs de la înființarea Fundației Auschwitz-Birkenau. Jumătate din suma care va fi donată de către cancelar provine din fondurile guvernului federal, iar cealaltă jumătate este donată de către autoritățile regionale.

Germania este cel mai mare donator pentru Fundația Auschwitz-Birkenau, care se ocupă de conservarea fostului lagăr nazist, unde peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au murit în urma ocupației naziste din Polonia.

„Cele mai multe dintre clădiri nu au fost construite pentru a fi utilizate foarte multă vreme”, a declarat Piotr Cywinski, directorul muzeului, potrivit căruia Fundația are nevoie de aproximativ cinci milioane de euro anual pentru întreținerea muzeului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS