Confidenţialitate

Angajatorii pot depune, de azi, documentele pentru șomajul tehnic pe aprilie

De astăzi, angajatorii pot depune documentele pentru șomajul tehnic aferent lunii aprilie.

Foarte important: indemnizațiile pot fi solicitate doar pe platforma online aici.gov.ro, care va genera fișele ce trebuie completate și încărcate apoi de fiecare firmă.

Cu alte cuvinte, nu pot fi utilizate documentele din luna martie, chiar dacă este vorba despre aceiași beneficiari.

Pe durata stării de urgență, angajatorii pot cere plata indemnizației de șomaj tehnic dacă activitatea le-a fost afectată de pandemia de coronavirus și nu mai pot plăti salariile angajaților.

În fiecare lună, trebuie să depună documentele necesare pentru plata acestei indemnizații care reprezintă 75% din salariul unui angajat, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, adică nu poate depăși 4.072 de lei.

Statul, prin agențiile de ocupare a forței de muncă, virează acești bani către firme, urmând ca în termen de trei zile, angajatorii să îi vireze la rândul lor în conturile salariaților aflați în șomaj tehnic.

Luna trecută, indemnizațiile de șomaj tehnic au venit cu întârziere, au reclamat unele firme.

Reprezentanții Ministerului Muncii au explicat că, în unele județe, plățile s-au putut face abia după rectificarea bugetară din 15 aprilie, dar că până pe 28 aprilie, toate solicitările de șomaj tehnic au fost onorate.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea recent că guvernul ia în calcul să prelungească plata șomajului tehnic cu două săptămâni sau chiar o lună, după încetarea stării de urgență.

Iar premierul Ludovic Orban, spunea în urmă cu două zile, că statul ar putea acoperi o parte din salariul unei persoane care revine la lucru după perioada de șomaj tehnic.