Confidenţialitate

Angajatorii din mai multe domenii, liber la creșterea orelor suplimentare ale salariaților

Angajatorii din mai multe domenii, precum cele medicale, de pază sau mass-media, vor avea liber să crească orele suplimentare ale angajaților.

În prezent, în Codul Muncii, această perioadă este stabilită la 4 luni, dar, potrivit noilor propuneri, ea poate fi extinsă, scrie Profit.ro.

Domeniile în care vor putea fi operate aceste modificări ar fi fost deja convenite de sindicate și patronate.

Activitățile medicale, cele de pază, producție și distribuție de gaze, apă și electricitate, precum și agricultura, transportul feroviar și cel aerian sunt câteva dintre domeniile în care angajatorii pot crește orele suplimentare ale salariaților.

În prezent, Codul Muncii stabilește că timpul de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Pentru anumite activități sau profesii – nedefinite încă –  legea permite însă negocierea, prin contractul colectiv de muncă, a unor perioade mai mari de 4 luni.  Acestea nu trebuie însă să depășească 6 luni, sau,  în cazuri cu totul speciale, un an.

Modificările propuse la Codul Muncii au exact rolul de a stabili clar care sunt domeniile în care pot fi efectuate mai multe ore suplimentare.